Tarjoilija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarjoilija ottaa vastaan tilauksen ravintolassa

Tarjoilija on hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon ravintolapalvelun koulutusohjelman suorittaneen henkilön ammattinimike. Tarjoilijoina toimii myös oppilaitoksissa kouluttamattomia henkilöitä.

Koulutuksen suorittanut tarjoilija erikoistuu anniskeluravintolan tarjoilu-, myynti-, kassa- ja asiakaspalvelutehtäviin. Ammattitaitoinen tarjoilija noudattaa anniskelumääräyksiä ja osaa neuvoa asiakasta ruoka- ja juomavalinnoissa. Hän kattaa pöydät, esittelee ja suosittelee asiakkaille ruokia ja juomia, vastaanottaa tilauksen ja välittää sen keittiöön, tarjoilee ruoan ja kaataa juomat laseihin sekä kirjoittaa laskun ja perii maksun.

Työpaikkana voivat olla hotellit, ravintolat, henkilöstöravintolat, kahvilat, pikaruokapaikat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset. Tarjoilijan ammatti vaatii ulospäin suuntautuneisuutta, ystävällisyyttä, palvelualttiutta ja joustavuutta, tilanneherkkyyttä, myyntihenkisyyttä ja mahdollisesti kielitaitoa. Hyvä muisti ja järjestelykyky auttaa työn sujumisessa. Työ on yleensä vuorotyötä ja työrytmi saattaa vaihdella paikan mukaan. Vastuun määrä vaihtelee työpaikan mukaan.

Monissa maissa tarjoilijalle on tapana antaa tippiä eli palvelurahaa laskun maksun yhteydessä. Tarjoilijan palkka voi perustua kokonaan tai osittain asiakkaiden antamiin palvelurahoihin.

Vatitarjoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vatitarjoilu on ruoan tarjollepanotapa, jossa tarjoilija jakaa kannattelemaltaan vadilta ruoan annoksiksi salin puolella asiakkaiden eteen katetuille lautasille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tarjoilija.