Geoff Nicholls

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Geoff Nicholls

Geoffrey James (Geoff) Nicholls (29. helmikuuta 1944 Birmingham[1]28. tammikuuta 2017[2]) oli englantilainen muusikko. Hänet tunnettiin parhaiten Black Sabbath -yhtyeen pitkäaikaisena kosketinsoittajana.

Geoff Nicholls aloitti kitaristina 1960-luvun lopulla yhtyeessä World Of Oz. 1970-luvun alkupuolella hän liittyi birminghamilaiseen Bandy Legs -yhtyeeseen. Bandy Legs lämmitteli usein myös birminghamilaista Black Sabbathia. 1970-luvun puolivälissä yhtye muutti nimensä Quartziksi lähinnä sen vuoksi, että yhtyeen musiikki oli muuttunut raskaampaan rockiin suuntautuneeksi ja Bandy Legs -nimi ei sopinut musiikkiin.[3] Yhtyeen jäsenet ystävystyivät Black Sabbathin jäsenten kanssa, ja Black Sabbathin kitaristi Tony Iommi lupautui tuottamaan yhtyeen ensimmäisen albumin. Erityisesti Geoff Nichollsista ja Tony Iommista tuli hyvät ystävät, ja Iommi pyysikin Nichollsia avustamaan Black Sabbathia vuonna 1977, kun Ozzy Osbourne erosi ensimmäisen kerran yhtyeestä ja Dave Walker tuli hetkellisesti uudeksi laulajaksi.[3]

Seuraavan kerran Iommi kutsui Nichollsin mukaan vuonna 1979, kun Ozzy Osbourne ja basisti Geezer Butler lähtivät yhtyeestä ja Ronnie James Dio tuli uudeksi laulajaksi. Hänen piti alun perin liittyä toiseksi kitaristiksi, mutta Butlerin eron vuoksi hän alkoi soittaa bassoa.[3] Butlerin palattua yhtyeeseen ja Iommin todettua toisen kitaristin tarpeettomaksi Nicholls siirtyi kosketinsoittajaksi. Hän toimikin yhtyeen kosketinsoittajana aina vuoteen 2004 asti välillä enemmän ja välillä vähemmän täysivaltaisena jäsenenä.

Nicholls oli mukana myös rumpali Cozy Powellin sooloyhtyeessä. Lisäksi hän sävelsi filmimusiikkia ja teki kappaleita myös Ozzy Osbournelle (levyllä Down To Earth). Viimeisinä vuosinaan hän oli mukana entisen Black Sabbath -laulajan Tony Martinin sooloyhtyeessä.

Nicholls kuoli 72-vuotiaana tammikuussa 2017. Hän oli sairastanut keuhkosyöpää.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geoff Nicholls – Black Sabbath Online www.black-sabbath.com. Viitattu 17.12.2017. (englanniksi)
  2. a b Former Black Sabbath Keyboardist Geoff Nicholls Dies After Battle With Lung Cancer Blabbermouth.net. 28.1.2017. Viitattu 28.1.2017. (englanniksi)
  3. a b c Garry Sharpe-Young: Black Sabbath - Never Say Die! 1979-1997 (Cherry Red Books 2003)