Fresnel-linssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valokuva Fresnelin-linssistä

Fresnel-linssi tai Fresnelin vyöhykelevy (IPA: [fʁɛˈnɛl]) on ranskalaisen fyysikon Augustin Jean Fresnelin kehittämä, samankeskisistä renkaista muodostuva linssityyppi. Linssin poikkileikkaus näyttää sahakuvioiselta. Fresnel-linssin kuviointi mahdollistaa suurien ja polttoväliltään lyhyiden linssien valmistuksen ilman massan liiallista kasvua. Fresnel-linssit sopivat tämän ansiosta majakoihin, mihin käyttöön linssityyppi alun perin suunniteltiinkin.

Fresnel-linssi ei pysty tuottamaan korkealaatuista kuvaa, mutta se voidaan valmistaa erittäin kevyeksi ja ohueksi, sekä suurentamaan kuvaa. Alun perin sitä käytettiin majakoiden valoa vahvistamassa, nykyään muissa laitteissa kuten piirtoheittimissä.

Fresnel-linssissä paksuutta on vähennetty jättämällä linssiin vain valoa taittava rajapinta. Valo ei tavallisessakaan linssissä taitu lasissa kulkiessaan, vaan tullessaan vinosti lasin ja ilman rajapintaan linssin pinnassa. Koska Fresnel-linssin pinnasta tulee näin epäjatkuva, sen tuottama kuva vääristyy. Valon kokoamisessa tai suuntaamisessa linssi toimii kuitenkin hyvin ja on kevyempi kuin lasilinssi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fresnel-linssi.
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.