Ero sivun ”Tokolanperä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tokolanperä''' on pieni kylä Pohjois-Pohjanmaalla Raaheen liitetyn entisen [[saloinen|Saloisten]] kunnan alueella. Kylä sijaitsee Saloisten kirkonkylän pohjoispuolella. Nimensä se on saanut Tokolan vanhasta ilmeisesti jo keskiajalla perustetusta kantatilasta. Ensimmäinen nimeltä tunnettu kyläläinen on Hannu Ollinpoika, joka asui Tokolassa myöhäiskeskiajalla. Hän kuului Salon pitäjän siihen aikaan vaikutusvaltaisimpaan sukuun Torkkelinpoikiin, jotka olivat sukua [[pietarsaari|Pietersaaren]] mahtaville Fordelleille. Kylän muut tilat on lohkottu vuosisatojen kuluessa Iso-Tokolan kantatilasta. [[Rautaruukki|Rautaruukin]] perustamisen jälkeen on Iso-Tokolan talo autioitunut ja lopulta koko aikoinaan komea pihapiiri purettu pois.
'''Tokolanperä''' on pieni kylä Pohjois-Pohjanmaalla Raaheen liitetyn entisen [[saloinen|Saloisten]] kunnan alueella. Kylä sijaitsee Saloisten kirkonkylän pohjoispuolella, kirkonkylän välittömässä läheisyydessä. Nimensä se on saanut kylällä asuneesta Tokolan suvusta. Tokolan varsinainen kantatila eli Iso-Tokola puolestaan sijaitsi aikoinaan Saloisten kirkonkylällä muutaman kilometrin päässä Tokolanperältä pappilan lähettyvillä. Tokolanperällä on noin 15 taloa. Aiemmin kylällä oli myös kauppias Tokolan pitämä kyläkauppa, joka lopetti toimintansa 1950-1960-luvulla.


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 11. helmikuuta 2011 kello 16.19

Tokolanperä on pieni kylä Pohjois-Pohjanmaalla Raaheen liitetyn entisen Saloisten kunnan alueella. Kylä sijaitsee Saloisten kirkonkylän pohjoispuolella, kirkonkylän välittömässä läheisyydessä. Nimensä se on saanut kylällä asuneesta Tokolan suvusta. Tokolan varsinainen kantatila eli Iso-Tokola puolestaan sijaitsi aikoinaan Saloisten kirkonkylällä muutaman kilometrin päässä Tokolanperältä pappilan lähettyvillä. Tokolanperällä on noin 15 taloa. Aiemmin kylällä oli myös kauppias Tokolan pitämä kyläkauppa, joka lopetti toimintansa 1950-1960-luvulla.

Katso myös

Lähteet

  • Raahen tienoon historia I, Aulis Forss, Pekka Toivanen 1990.
  • Raahen peruskartta, Maanmittauslaitos.

Aiheesta muualla