Ero sivun ”Rationaaliluku” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LaaknorBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: ro:Număr rațional
Jotterbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: tr:Rasyonel sayılar
Rivi 94: Rivi 94:
[[th:จำนวนตรรกยะ]]
[[th:จำนวนตรรกยะ]]
[[vi:Số hữu tỉ]]
[[vi:Số hữu tỉ]]
[[tr:Oranlı sayılar]]
[[tr:Rasyonel sayılar]]
[[uk:Раціональні числа]]
[[uk:Раціональні числа]]
[[ur:ناطق عدد]]
[[ur:ناطق عدد]]

Versio 27. heinäkuuta 2010 kello 18.37

Rationaalilukujen joukko on reaalilukujen osajoukko, jonka jäsenet voidaan esittää kahden kokonaisluvun osamääränä eli murtona muotoa

Tässä lukua m kutsutaan osoittajaksi ja lukua n nimittäjäksi (n≠0). Murto on siis kaikille rationaaliluvuille yhteinen esitysmuoto. Samaa rationaalilukua voi esittää useilla erilaisilla murroilla; yhtäsuuruuden k/l = m/n välttämättömänä ja riittävänä ehtona on yhtälö kn = lm edellyttäen ettei ln ole 0 (ristiin kertominen). Kaikki kokonaisluvut kuuluvat rationaalilukujen joukkoon koska kun n=1, niin m/n=m.

Rationaalilukujen joukkoa merkitään merkilllä . Se on lukukunta eli kompleksilukujen kunnan sellainen osajoukko, joka sisältää kaikkien alkioidensa käänteisalkiot ja on suljettu yhteen- ja kertolaskun suhteen. on kaikkein suppein lukukunta.

Jos murron nimittäjällä on vähintään kaksi erisuurta positiivista alkutekijää, niin murto voidaan hajottaa osamurroiksi, joiden nimittäjät ovat yksinkertaisempia (alkuluvun potensseja). Esimerkiksi:

Nollan ja yhden välillä oleva rationaaliluku voidaan hajottaa myös niin sanotuiksi egyptiläisiksi murroiksi. Rationaalilukuja on numeroituvasti ääretön määrä.

Katso myös

Aiheesta muualla

Malline:Link FA