Ero sivun ”Rationaaliluku” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
ArthurBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: war:Ihap rasyonal
Rivi 100: Rivi 100:
[[zh-classical:分數]]
[[zh-classical:分數]]
[[vls:Rationoale getalln]]
[[vls:Rationoale getalln]]
[[war:Rational number]]
[[war:Ihap rasyonal]]
[[yo:Nọ́mbà oníìpín]]
[[yo:Nọ́mbà oníìpín]]
[[zh-yue:有理數]]
[[zh-yue:有理數]]

Versio 5. maaliskuuta 2010 kello 04.42

Rationaalilukujen joukko on reaalilukujen osajoukko, jonka jäsenet voidaan esittää kahden kokonaisluvun osamääränä eli murtona muotoa

Tässä lukua m kutsutaan osoittajaksi ja lukua n nimittäjäksi (n≠0). Murto on siis kaikille rationaaliluvuille yhteinen esitysmuoto. Samaa rationaalilukua voi esittää useilla erilaisilla murroilla; yhtäsuuruuden k/l = m/n välttämättömänä ja riittävänä ehtona on yhtälö kn = lm edellyttäen ettei ln ole 0 (ristiin kertominen). Kaikki kokonaisluvut kuuluvat rationaalilukujen joukkoon koska kun n=1, niin m/n=m.

Rationaalilukujen joukkoa merkitään merkilllä . Se on lukukunta eli kompleksilukujen kunnan sellainen osajoukko, joka sisältää kaikkien alkioidensa käänteisalkiot ja on suljettu yhteen- ja kertolaskun suhteen. on kaikkein suppein lukukunta.

Jos murron nimittäjällä on vähintään kaksi erisuurta positiivista alkutekijää, niin murto voidaan hajottaa osamurroiksi, joiden nimittäjät ovat yksinkertaisempia (alkuluvun potensseja). Esimerkiksi:

Nollan ja yhden välillä oleva rationaaliluku voidaan hajottaa myös niin sanotuiksi egyptiläisiksi murroiksi. Rationaalilukuja on numeroituvasti ääretön määrä.

Katso myös

Aiheesta muualla

Malline:Link FA