Ero sivun ”Käynnistysakku” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
350 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
Pienen paperilehden apu ei helposti yllä tarvitsevalle
(örr, vielä fix)
(Pienen paperilehden apu ei helposti yllä tarvitsevalle)
[[Kuva:Photo-CarBattery.jpg|thumb|Käynnistysakku]]
'''Käynnistysakku''' on akkutyyppi, minkäjonka tarkoituksena on tuottaa lyhyen aikaa mahdollisimman suuri käynnistysvirta [[polttomoottori]]n käynnistysmoottorille. Akkujenvalmistajat ilmoittavat EN-kylmäkäynnistysvirran akun teknisissä tiedoissa. AkkuaAutojen irroittaessakäynnistysakkujen irroitavarauskapasiteetti ainaon ''ensinyleensä musta40 Ah (-) kaapeli100 ja vasta sen jälkeen punainen (+) kaapeli''Ah. KiinnitäKuorma-autojen, akunmaansiirtokoneiden, kaapelittraktoreiden päinvastaisessaja järjestyksessä.muiden Varotyökoneiden yhdistämästäakkujen napojavaraus ([[oikosulku]]vaara) esim kiintoavaimella toisiinsa.
 
Akkuja on kahdentyyppisiä; huollettavia ja huoltovapaita. Huollettavaan akkuun pitää lisätä akkuvettä tarvittaessa kannen korkkien kautta, kun taas huoltovapaassa akussa haihtuvuus on saatu niin pieneksi, ettei nestettä tarvitse lisätä. Molemmat akkutyypit tarvitsevat silti sen verran huoltoa, ettei niihin pääsisi kertymään likaa tai valkoista hapettumaa napojen alueelle. Akun kiinnitys on hyvä tarkastaa säännöllisesti heilauttamalla akkua - akun pitää pysyä tukevasti telineessään ja myös akunkenkien pitää pysyä tukevasti navoissa. Irrallinen akku moottoritilassa on turvallisuusriski, koska akku voi kaatua ja valuttaa akkuhapot ulos. Pahimmassa tapauksessa akun kaatuessa navat voivat mennä oikosulkuun ja akku voi räjähtää/sytyttää auton palamaan.
 
Akun kiinnitys on hyvä tarkastaa säännöllisesti heilauttamalla akkua - akun pitää pysyä tukevasti telineessään, ja myös akunkenkien pitää pysyä tukevasti navoissa. Irrallinen akku moottoritilassa on turvallisuusriski, koska akku voi kaatua ja valuttaa akkuhapot ulos. Pahimmassa tapauksessa akun kaatuessa navat voivat mennä oikosulkuun ja akku voi räjähtää/sytyttää auton palamaan. Akkua irroittaessa irroita aina ''ensin musta (-) kaapeli ja vasta sen jälkeen punainen (+) kaapeli''. Kiinnitä akun kaapelit päinvastaisessa järjestyksessä. Varo yhdistämästä napoja ([[oikosulku]]vaara) esim kiintoavaimella toisiinsa.voi olla samasta yli kaksinkertaiseen.
Autojen käynnistysakkujen varauskapasiteetti on yleensä 40 Ah - 100 Ah. Kuorma-autojen, maansiirtokoneiden, traktoreiden ja muiden työkoneiden akkujen varaus voi olla samasta yli kaksinkertaiseen.
 
===Akkumerkkejä===
===Valmistajat ja maahantuojat===
* [[Glenenergy]]
* [[Glenenergy]] [http://www.glenergy.fi/Sunwind/EnergiaTuotteet/Akut/Kaynnistysakut.html]
* [[Exide]] [http://www.exide.fi/products.htm]
* [[Optima]]
* [[Optima]] [http://www.flinkenberg.fi/batteries/optima.html]
* [[Energizer]] [http://www.flinkenberg.fi/batteries/energizer_akut.html]
 
==Aiheesta muualla==
 
* Akun valinta ja käyttö, Juhani Halmeenmäki, [[Caravan-lehti]], marraskuu 6/2005, sivut 34-35.
 
[[luokka:Akut]]

Navigointivalikko