Ero sivun ”Joanne Woodward” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LaaknorBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Joanne Woodward
WeggeBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da:Joanne Woodward
Rivi 26: Rivi 26:
[[ca:Joanne Woodward]]
[[ca:Joanne Woodward]]
[[cs:Joanne Woodward]]
[[cs:Joanne Woodward]]
[[da:Joanne Woodward]]
[[de:Joanne Woodward]]
[[de:Joanne Woodward]]
[[en:Joanne Woodward]]
[[en:Joanne Woodward]]

Versio 29. tammikuuta 2010 kello 20.29

Joanne Woodward elokuvan Kilparatojen voittaja trailerissa.

Joanne Gignilliat Trimmier Woodward (s. 27. helmikuuta 1930 Thomasville, Georgia Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen Oscar-palkinnon saanut näyttelijä.

Lapsuus ja nuoruus

Woodwardin innostus näyttelijän uraan johtui hänen äitinsä rakkaudesta elokuviin. Hänen äitinsä halusi nimetä hänet Joan Crawfordin mukaan, mutta hän sai nimekseen "Joanne" koska hänen vanhempiensa mielestä se oli "etelävaltiolaisempi" nimi. Kun elokuva Tuulen viemää saapui tähtineen Atlantaan, tapasi yhdeksänvuotias Joanne paraatissa Laurence Olivierin, Tuulen viemää -tähti Vivien Leighin silloisen aviomiehen. Vuonna 1979 hän viimein työskenteli Olivierin kanssa televisioproduktiossa Tule takaisin, pikku Sheba. Woodward voitti teinivuosinaan monia kauneuskilpailuja. Hän opiskeli draamaa Louisianan osavaltion yliopistossa ja suuntasi sitten New Yorkiin näytelläkseen teatterissa.

Ura

Woodwardin ensimmäinen elokuva valmistui vuonna 1955. Hän jatkoi työskentelyä vuoroin Hollywoodissa, vuoroin Broadwayllä. Vihdoin hän näytteli toisen nuoren näyttelijän, Paul Newmanin kanssa elokuvassa Picnic. He menivät naimisiin vuonna 1958. Liitto kesti Newmanin kuolemaan asti. Samoihin aikoihin hän näytteli skitsofreenikkoa elokuvassa Eevan kolmet kasvot (The Three Faces of Eve) ja sai roolista Oscarin. Hän teki Newmanin kanssa monta elokuvaa, kuten muun muassa elokuvan Pitkä kuuma kesä. Yhteensä Woodward on ollut urallaan ehdolla Oscarin saajaksi neljä kertaa. Woodward on jatkanut koko urallaan näyttelemistä niin teatterissa, elokuvissa kuin televisiossakin.

Hän ja Newman olivat tunnettuja liberaaleja ja he ovat ottaneet poliittista kantaa asioihin. He varjelivat yksityisyyttään.

Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella, 6801 Hollywood Blvd. Hän oli itse asiassa ensimmäinen esiintyjä joka sai tähden Walk of Famella. Se laitettiin 9. helmikuuta 1960.

Aiheesta muualla