Ero sivun ”NSV” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p siirsi sivun ”Ilmatorjuntakonekivääri” uudelle nimelle ”NSV”: tätä tässä kai haetaan, on triviaalia mitä ilmatorjuntakonekivääri tekee
täydennystä pl.wikistä
Rivi 1: Rivi 1:
'''NSV''' (suunnittelijat: G. I. Nikitin, J. S. Sokolov, V. I. Volkov) on alun perin neuvostovalmisteinen 12,7×109 kaliiperin konekivääri. Puolustusvoimissa se tunnetaan nimellä ''12,7 ilmatorjuntakonekivääri NSV-12,7''. Versiota NSVT (tank) käytetään ajoneuvoissa, etupäässä panssarivaunussa. NSV kehitettiin 1969 alkaen DŠK:n (DShK) seuraajaksi ja otettiin käyttöön puna-armeijassa 1972. Sitä on valmistettu Neuvostoliiton lisäksi lisenssilla Bulgariassa, Intiassa, Jugoslaviassa ja Puolassa. Jugoslavialainen versio NSVT:stä tunnetaan nimellä M87. Venäjällä sen korvaa nykyisin 12,7 Kord.
'''Ilmatorjuntakonekivääri''' (Itkk) on [[helikopteri|helikoptereiden]], [[lennokki|lennokkien]] ja [[lentokone]]iden [[ilmatorjunta|lähi-ilmatorjuntaan]] tarkoitettu ase. Suuren tulinopeutensa ansiosta asetta voidaan käyttää myös [[jalkaväki|jalkaväen]] tulitukena maamaaleja vastaan.


NSV massa on 55 kilogrammaa, tulinopeus 13 laukausta sekunnissa ja tehokas kantama 1 500 metriä. Täyden, 50 patruunan vyölippaan massa on 11 kilogrammaa.
Suomessa yleinen ilmatorjuntakonekivääri on venäläisvalmisteinen 12,7x109 millimetrinen NSV-12.7, jota on asennettu muun muassa [[Panssari-Sisu|Pasi]]-kuljetuspanssariajoneuvoihin ja [[Sisu NA-110|Nasu]]-telakuorma-autoihin. [[taistelukenttä|Taistelukentällä]] ilmatorjuntakonekivääri asennetaan erilliselle jalustalle.


NSV:ta käytetään [[T-72]]:ssa, NSVT:tä käyttää [[T-64]] ja [[T-80]]. Suomessa se on asennettu muun muassa [[Panssari-Sisu|Pasi]]-kuljetuspanssariajoneuvoihin ja [[Sisu NA-110|Nasu]]-telakuorma-autoihin.
NSV-12.7:n massa on 55 kilogrammaa, tulinopeus 13 laukausta sekunnissa ja tehokas kantama 1 500 metriä. Täyden, 50 patruunan vyölippaan massa on 11 kilogrammaa.

Sitä käytetään suuren tulinopeuden ansiosta ilmatorjuntakonekiväärinä [[helikopteri|helikoptereiden]], [[lennokki|lennokkien]] ja [[lentokone]]iden [[ilmatorjunta|lähi-ilmatorjuntaan]]. Taistelukentällä ilmatorjuntakonekivääri asennetaan erilliselle jalustalle.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://www.mil.fi/maavoimat/kalustoesittely/index.dsp?level=63&equipment=73 Suomen puolustusvoimien kalustoesittely: 12.7 Itkk]
*[http://www.mil.fi/maavoimat/kalustoesittely/index.dsp?level=63&equipment=73 Suomen puolustusvoimien kalustoesittely: 12.7 Itkk]


[[Luokka:Konekiväärit]]
{{Tynkä/Sota}}
[[pl:Karabin maszynowy NSW]]

[[Luokka:Aseet]]

Versio 4. helmikuuta 2006 kello 22.19

NSV (suunnittelijat: G. I. Nikitin, J. S. Sokolov, V. I. Volkov) on alun perin neuvostovalmisteinen 12,7×109 kaliiperin konekivääri. Puolustusvoimissa se tunnetaan nimellä 12,7 ilmatorjuntakonekivääri NSV-12,7. Versiota NSVT (tank) käytetään ajoneuvoissa, etupäässä panssarivaunussa. NSV kehitettiin 1969 alkaen DŠK:n (DShK) seuraajaksi ja otettiin käyttöön puna-armeijassa 1972. Sitä on valmistettu Neuvostoliiton lisäksi lisenssilla Bulgariassa, Intiassa, Jugoslaviassa ja Puolassa. Jugoslavialainen versio NSVT:stä tunnetaan nimellä M87. Venäjällä sen korvaa nykyisin 12,7 Kord.

NSV massa on 55 kilogrammaa, tulinopeus 13 laukausta sekunnissa ja tehokas kantama 1 500 metriä. Täyden, 50 patruunan vyölippaan massa on 11 kilogrammaa.

NSV:ta käytetään T-72:ssa, NSVT:tä käyttää T-64 ja T-80. Suomessa se on asennettu muun muassa Pasi-kuljetuspanssariajoneuvoihin ja Nasu-telakuorma-autoihin.

Sitä käytetään suuren tulinopeuden ansiosta ilmatorjuntakonekiväärinä helikoptereiden, lennokkien ja lentokoneiden lähi-ilmatorjuntaan. Taistelukentällä ilmatorjuntakonekivääri asennetaan erilliselle jalustalle.

Aiheesta muualla