Ero sivun ”Paneeli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
490 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Paneeli''' on yleisimmin puusta [[höyläys|höyläämällä]] valmistettu verhouskappale, joita voidaan liittää toisiinsa reunoihin ajetuin "ponttiliitoksin". Paneeleita voidaan valmistaa myös puukuitumateriaaleista, kuten [[mdf]]:stä. Yleisimmät puupaneelimateriaalit ovat [[mänty]] ja [[kuusi]], mutta käytännössä paneeli voidaan valmistaa mistä tahansa sahatavarana saatavilla olevasta puulajista. Puupaneeleita voidaan käsitellä lakkaamalla, vahaamalla, öljyämällä ja maalaamalla. Puupinnan sävyä voidaan myös muuttaa petsaamalla tai pintakäsittelemällä sävytetyillä lakoilla, öljyillä tai vahoilla. Puukuitupaneelit ovat joko maalattuja tai pinnoitettuja laminoimalla.
 
'''Paneeli''' on yleisnimike toisiinsa ponttiliitoksin yhdistettäville verhouskappaleille. Paneeli on valmistettu yleisimmin puusta [[höyläys|höyläämällä]] valmistettu verhouskappale, joita voidaan liittää toisiinsa reunoihin ajetuin "ponttiliitoksin". Paneeleita voidaan valmistaa myös puukuitumateriaaleista, kuten [[mdf]]:stä, tai vaikkapa muovista suulakepuristamalla. Yleisimmät puupaneelimateriaalit ovat [[mänty]] ja [[kuusi]], mutta käytännössä paneeli voidaan valmistaa mistä tahansa sahatavarana saatavilla olevasta puulajista. Puupaneeleita voidaan käsitellä lakkaamalla, vahaamalla, öljyämällä ja maalaamalla. Puupinnan sävyä voidaan myös muuttaa petsaamalla tai pintakäsittelemällä sävytetyillä lakoilla, öljyillä tai vahoilla. Puukuitupaneelit ovat joko maalattuja tai pinnoitettuja laminoimalla.
Paneelia käytetään yleisimmin rakennusten ulkoverhouksissa, [[katto]]jen sisäpintoina. Myös [[seinä|seiniä]] paneloidaan, yleinen on puolipaneeli joka on n. 1000-1200 mm korkea panelointi [[lattia]]lta seinälle.
 
Paneelia käytetään yleisimmin rakennusten ulkoverhouksissa, sekä [[katto]]jen sisäpintoina. Myösja [[seinä|seiniäseinien]] paneloidaan,sisäverhouksissa. yleinenYleinen paneelin käyttötapa on ns. puolipaneeli joka ontarkoittaa sisäseinän paneloimista pystyyn n. 1000-1200 mm korkea panelointikorkeudelle [[lattia]]lta seinällesta.
Yleisimmät profiilit ovat STV ja STP. STV on paneeli jossa viistetyt reunat, STP:ssä pyöristetyt reunat. Myös muita profiileja on runsaasti.
 
Puupaneelit luokitetaan koon, puumateriaalin, pinnanlaadun, oksaisuuden, käyttötarkoituksen, ponttityypin ja profiilin mukaan. Esimerkiksi merkintä 15X95 STV/OK tarkoittaa 15 mm paksua, 95 mm leveää oksaista kuusipaneelia, jonka tarkennus STV tarkoittaa sisäpaneeli-täyspontti-vinokantti. HS 18x120 UYS tarkoittaa taas 18 mm paksua, 95 mm leveää hienosahattua paneelia, jonka tarkenne UYS tarkoittaa Ulkopaneeli-yksinkertainen pontti-suora kantti. Ulkoverhouspaneelit ovat yleensä kuusipaneeleita mäntyä paremman kosteudenkeston takia.
Paneelien yleisimmät leveydet Suomessa ovat 100 ja 120 mm. Pituudet noudattavat yleisiä sahatavaramittoja, toisin sanoen paneelien pituudet ovat tyypillisesti 1800 - 5400 millimetriä, 300 millimetrin välein.
 
Paneelien yleisimmät leveydet Suomessa ovat 10095 ja 120 mm. Pituudet noudattavat yleisiä sahatavaramittoja, toisin sanoen paneelien pituudet ovat tyypillisesti 1800 - 54006000 millimetriä, 300 millimetrin välein.
 
Suomessa käytössä olevista paneeleista ja profiileista on olemassa [[RT-kortti|RT-kortteja]]. 2006 aikana on julkaistu [[EN-sarja]]n standardi, jossa on määritetty muun muassa paneelien [[mittatoleranssi|mittatoleransseja]].
7

muokkausta

Navigointivalikko