Ero sivun ”Elokuvatuottaja” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Escarbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: eu:Zinema ekoizle
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: simple:Film producer
Rivi 28: Rivi 28:
[[ru:Продюсер фильма]]
[[ru:Продюсер фильма]]
[[sq:Producent filmi]]
[[sq:Producent filmi]]
[[simple:Film producer]]
[[sl:Filmski producent]]
[[sl:Filmski producent]]
[[sv:Filmproducent]]
[[sv:Filmproducent]]

Versio 13. elokuuta 2007 kello 09.23

Elokuvatuottaja on elokuvan tekemisprosessin ylin päättävä henkilö, joka päättää elokuvan tuotannon aloittamisesta ja sen loppuun viemisestä. Hän on usein osakas tuotantoyhtiössä, joka omistaa suurimman osan elokuvan oikeuksista. Tuottaja voi olla myös tuotantoyhtiön projektikohtaisesti palkkaama työntekijä.

Ennen elokuvatuotannon alkua tuottaja hakee ideoita ja käsikirjoituksia, joiden pohjalta voisi tehdä hyvän elokuvan. Käsikirjoituksia tuottajat saavat joko suoraan käsikirjoittajilta tai ohjaajilta, tai jopa omien ideoiden pohjalta tilauksena käsikirjoittajilta.

Kun elokuvatuotanto alkaa eli tuottaja päättää jonkin idean tai käsikirjoituksen jatkokehittelystä, tulee tuottajan suunnitella elokuvan sisältöön liittyvien asioiden lisäksi tuotannon taloudellinen touteuttaminen ja resurssien hankinta. Tuottaja hankkii elokuvalle rahoitusta esimerkiksi käsikirjoituksen, muiden tekijöiden, sekä mahdollisesti tehtyjen testikuvausten avulla. Suomessa rahoitusta voi saada Suomen Elokuvasäätiöltä, AVEKilta, televisiokanavilta, Euroopan unionilta, sekä jossain määrin myös kaupallisilta tahoilta sponsoritukina.

Kun rahoitus on varmistunut, aletaan valmistella kuvauksia, sekä valitaan näyttelijät ja kootaan työryhmä. Tässä vaiheessa elokuvan valmistumisesta vastaavat yhä suuremmassa määrin muut henkilöt, kuten ohjaaja, tuotantopäällikkö, sekä muiden osastojen vastaavat.

Tuottaja ei ole välttämättä paikalla elokuvan kuvauksissa, mikäli valmistelutyöt on tehty etukäteen. Kuvausten aikana tuottaja seuraa tuotannon etenemistä ja erityisesti tarkkailee talouden toteutumista eli rahavirtaa. Käytännön työt hoitavat taide- ja tuotantovastaavat, kuten tuotantopäällikkö. Toisaalta tuottaja voi aloittaa kuvauksissa markkinointiviestinnän, jonka koordinointi on yksi tuottajan keskeisistä tehtävistä, kun elokuva on jälkituotannossa ja sen ensi-ilta lähestyy.