Ero sivun ”Transport triggered architecture” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
kh
p (typokorjaus)
(kh)
''Transport Triggered Architecture''(TTA) on eräs tietokoneen [[prosessorisuoritin|suorittimen]]n suunnittelufilosofia.
 
TTA menee vieläkin pidemmälle kuin [[VLIW]] vastuun siirtämisessä laitteistolta kääntäjälle; VLIW-käskykannalla ohjelmakoodi vain määrittelee, mitkä käskyt saa suorittaa rinnakkain, mutta ei ota kantaa siihen, miten prosessorisuoritin ne sisäisesti suorittaa, TTA-prosessorillasuorittimilla prosessorinsuorittimen sisäiset väylät näkyvät käskykannassa, ja koko prosessoriasuoritinta ohjelmoidaan antamalla näille väylille käskyjä siirtää dataa.
 
esim. kahden rekistereissä olevan luvun yhteenlasku joka RISC-prosessorillasuorittimella olisi muotoa
 
add R0, R1 -> R2
 
koostuu TTA_prosessorillaTTA_suorittimella kolmesta datansiirrosta.
 
R0 -> adder.operand
joista ensimmäiset 2 voidaan suorittaa samalla kellojaksolla ja siten sijoittaa samaan käskysanaan, viimeinen myöhemmin sijoitettuna toiseen käskysanaan.
 
TTA-prosessorissasuorittimessa yhdessä käskysanassa voi olla niin monta siirtoa kuin prosessorillasuorittimella on väyliä.
 
TTA-prosessorinsuorittimen suurimmat hyödyt saadaan siitä että paljastamalla prosessorinsuorittimen sisäiset väylät käskykannassa näiden väylien ja näiden väylien yhteyksien laskentayksiöihin määrää voidaan vähentää suuresti, ja siten saada prosessoristasuorittimesta pienempi, vähävirtaisempi ja suurempaan kellotaajuuteen kykenevä kuin vastaava [[VLIW]]-prosessorisuoritin. Toinen merkittävä hyöty on muokattavuus; TTA-prosessoristasuorittimesta on helppo suunnitella erilaisia versioita joissa esim. laskentayksiköitä on lisäilty, ja käskykantaa on helppo laajentaa koska uusi käsky on vain uusi kohde jonne dataa voidaan siirtää.
 
TTAn haittapuolia ovat prosessorinsuorittimen huono sopeutuminen dynaamisiin tilanteisiin;
keskeytysten toteuttaminen TTAlla on hyvin hankalaa ja koska mitään käskyjen uudelleenjärjestelyjä itse prosessorillasuorittimella ei voida tehdä, välimuistihuti pysäyttää koko prosessorinsuorittimen. Lisäksi TTAn konekielikoodi vie verrattaen paljon tilaa, koska yhden laskuoperaation suorittamiseen joudutaan yleensä tekemään vähintään 2 datansiirtoa, jotka pitää erikseen koodata käskysanoihin. TTA-konekielikoodi on myös aina prosessorikohtaistasuoritinkohtaista eikä minkäänlaista binääriyhteensopivuutta prosessorinsuorittimen eri mallien välillä ole.
 
Täyden tehon saaminen irti TTA-prosessoristasuorittimesta vaatii myös erittäin hyvän kääntäjän, koska kääntäjän vastuulla on enemmän kuin muiden prosessorityyppiensuoritintyyppien tapauksissa.
 
Näistä syistä TTA-prosessorejasuorittimia kaavaillaan lähinnä [[digitaalinen signaaliprosessori|signaaliprosessoreiksi]] eikä yleiskäyttöisiksi [[prosessorisuoritin|prosessoreiksisuorittimiksi]]. Toistaiseksi TTA-prosessoreitasuorittimia on lähinnä vasta tutkittu yliopistojen tutkimusprojekteissa eikä niitä tiedetä vielä otetun käyttöön missään tosielämän sovelluksissa.
 
 
259

muokkausta

Navigointivalikko