Ero sivun ”Maisemanhoito” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
895 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
Otsikoita ja tekstiä lisätty
p (Lisätty tekstiä: Perinteinen maaseudun...)
(Otsikoita ja tekstiä lisätty)
'''Maisemanhoito''' tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pidetään yllä, entistetään tai uusitaan ihmisen elinympäristön kauneusarvoja.
 
Maisemanhoito on tärkeää esimerkiksi [[perinnemaisema|perinnemaisemien]] kauneusarvojen ylläpitämisessä. Maisemanhoitoa suoritetaan muun muassa kaupunkien ulkoilualueilla pusikoita raivaamalla, suojelualueilla entisöidyillä tiloilla pihapiirejä ja viljelyksiä kunnostamalla tai kun raivataan pähkinäpensaslehdoissa tukahduttavia kuusia [[pähkinäpensas|pähkinäpensaiden]] tieltä.
 
== Maisemanhoito metsissä ==
Maisemanhoitoa suoritetaan muun muassa kaupunkien ulkoilualueilla ja kuntien ja valtion retkeilyalueilla pusikoita raivaamalla, poistamalla kuolleita puita tai esim. pähkinäpensaslehdoissa tukahduttavia kuusia. Maisemaa voidan myös avata, kun puut ja pensaat estävät näkyvyyttä vesistölle, pellolle tai muulle kiinnostavalle nähtävyydelle. Myös hakkuutähteiden keräys ja poiskuljetus edistää maisemanhoitoa.
 
 
== Maisemanhoito kulttuurimaisemassa ==
Maisemanhoitoa on tehty esim. suojelualueilla kunnostamalla siellä olevia vanhoja tiloja rakennuksineen ja niiden pihapiirejä ja viljelyksiä. Näin on haluttu säilyttää nähtävyytenä perinteistä rakennustyyliä ja viljelymaisemaa eri elementteineen. Maisemanhoito on myös niityjen ylläpito, kun niityt ovat katoamassa Suomesta perinteisen maatalouden muuttuessa. Sen takia monia niityjä hoidetaan erikoistoimenpitein ja myös siksi, että niittyjen runsas kasvi- ja perhoslajisto säilyisi.
 
 
== Perinteinen maaseudun kulttuurimaisema ==
Perinteinen maaseudun kulttuurimaisema oli kaunis ja sopusuhtainen. Rakennukset sijoitettiin väljästi ja ympäristöön sopeutuvasti. Tiet rakennetiin noudattamaan luontevasti maaston muotoja.
 
 
== LähdeLähteet ==
*{{Kirjaviite | Tekijä=Haapanen A., Mikkola P. & Tenovuo R.| Nimike=Luonto ja luonnonsuojelu | Sivu = 352 | Julkaisija=Otava | Vuosi=1977 | Tunniste=ISBN 951-1-04400-1}}
* Immonen T. & Solonen T.: ''Puistometsänhoito''. 1994. Kauniaisten kaupungin ympäristönsuojelutoimisto. ISBN 951-96894-2-7.
 
 
{{tynkä/Ympäristö}}
990

muokkausta

Navigointivalikko