Ero sivun ”Muuttuja (ohjelmointi)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
906 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
== Perusteet ==
 
Muuttujia käytetään yleisesti matemaattisissa [[lauseke|lausekkeissa]] ja [[algoritmi|algoritmeissä]] kuvaamaan symboleja, joiden arvoa ei etukäteen haluta sitoa mihinkään tiettyyn arvoon. MuttujienMuuttujien käyttö mahdollistaa yleiskäyttöisten [[aliohjelma|proceduurien]] ja funktioiden luomisen. Esimerkiksi seuraava funktio palauttaa kahden lukumuuttujan X"x" ja Y"y" yhteenlasketun summan:
 
funktio summa(x, y) {
summa = x + y;
}
 
Koska muuttujien "x" ja "y" arvoa ei ole etukäteen sidottu, voidaan funktiota kutsua halutuilla arvoilla, esim. summa(10,29) palauttaisi arvon 39. Muuttujien sisältämät arvot voivat olla muutakin kuin numeroita. Tyypillisesti ohjelmistoissa muuttujilla käsitellään tekstiä, numeroita ja olioita.
 
=== Muuttujien käyttö ===
 
Muuttujia käsitellään ohjelmointikielissä operaattoreiden avulla. Esimerkiksi yhteenlaskussa käytetään yleensä "+" -operaattoria kahden muuttujan välissä merkitsemään yhteenlaskua. Operaattori voi sijaita myös muualla suhteessa muuttujaan. Esimerkiksi [[Lisp]] -ohjelmointikielessä:
 
(+ x y )
 
vastaa merkintää "x + y". Tärkeä operaattori on myös sijoitusoperaattori, jolla muuttuja voidaan sijoittaa toiseen muuttujaan, esim.
 
summa = x + y;
summa := x + y;
 
ovat esimerkkejä eri kielissä käytetyistä sijoitusoperaattoreista. Loogisten operaattoreiden avulla voidaan vertailla muuttujien arvoja, esimerkiksi
 
if( x > y ) then print "x on suurempi kuin y";
 
operaattori ">" vertailee onko x suurempi kuin y ja tulostaa ruudulle tekstin, jos näin on. Eri ohjelmointikielissä on erilaisia tapoja käsitellä muuttujia operaattoreiden avulla.
 
== Muuttujatyyppejä ==
106

muokkausta

Navigointivalikko