Ero sivun ”Silmien väri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Latinus (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Latinus (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 14: Rivi 14:
[[Luokka:Silmät]]
[[Luokka:Silmät]]


[[en:Eye color]]
[[de:Augenfarbe]]
[[de:Augenfarbe]]
[[en:Eye color]]
[[es:Color de ojos]]
[[es:Color de ojos]]
[[fa:رنگ چشم]]
[[fa:رنگ چشم]]

Versio 13. tammikuuta 2007 kello 13.52

Ruskea silmä.

Silmien väri määräytyy useiden geenien yhteisvaikutuksen tuloksena. Geenit määrittävät kuinka paljon ja minkä tyyppistä pigmenttiä silmän värikalvolle muodostuu. Ihmisillä esiintyy kolmea silmän värin määräävää geeniä (vihreää, ruskeaa ja sinistä) mutta fenotyyppiin eli silmän varsinaiseen väriin vaikuttavat myös ympäristötekijät. Silmien väriin vaikuttavat silmän värikalvon epiteelisolukon pigmentti, värikalmon stroman melaniinipitoisuus ja stroman solutiheys.

Silmien väri on perinnöllinen ominaisuus johon vaikuttavat useat geenit. Ruskeaa silmien väriä on aiemmin pidetty aina dominoivana ominaisuutena ja sinistä väriä resessiivisenä ominaisuutena, mutta nykyään on havaittu että silmän väri ei määräydy näin yksinkertaisesti. Tällä hetkellä tunnetaan kolme silmien väriin vaikuttavaa geeniä: EYCL1, EYCL2 ja EYCL3.

Ruskea silmien väri johtuu ensisijaisesti korkeasta melaniinin määrästä värikalvossa. Ruskea silmien väri on yleisin ihmisen silmien väreistä. Vihreä silmien väri johtuu keskinkertaisista melaniinitasoista, ja on ilmeisesti kytköksissä ruskeaan hiusten väriin. Sinisissä silmissä värikalvon melaniinipitoisuus on vähäinen.

Eriväriset silmät

Esimerkki erivärisistä silmistä

Silmien erivärisyys voi johtua perinnöllisistä syistä, sairaudesta tai silmään tulleesta vammasta. Syynä silmien erivärisyyteen on silmien eritasoinen melaniinin tuotanto.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.