Ero sivun ”Apofyytti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 9: Rivi 9:


[[Luokka:Kasvimaantiede]]
[[Luokka:Kasvimaantiede]]
[[Luokka:Kasviekologia]]

Versio 25. elokuuta 2020 kello 20.04

Koiranputki (Anthriscus sylvestris)

Apofyytti on kasvilaji, joka on siirtynyt alkuperäiseltä luonnonkasvupaikalta ihmisten muokkaamalle kasvupaikalle saman maantieteellisen alueen sisällä. Niinpä riippuukin tarkasteltavasta maantieteellisestä alueesta, kuinka kauaksi laji on alkuperäiseltä kasvupaikaltaan levinnyt. Mikäli tämä siirtymä on pitkä, voidaan kyseinen laji mieltää uudella kasvupaikallaan enneminkin tulokaslajiksi kuin apofyytiksi.

Suomessa monet apofyytteinä esiintyvät kasvilajit ovat kasvaneet alun perin kallioilla, lähteillä ja merenrannoilla, joilta kasvit ovat siirtyneet sitten ihmistoiminnan muokkaamille kasvupaikoille, kuten pihoille, tienvierille, ojanvarsille, pelloille, niityille ja laidunmaille. Useat apofyyttilajit ovat myös hemerofiilejä eli ihmistoiminnasta hyötyviä lajeja. Suomessa apofyytteinä esiintyviä kasveja ovat esimerkiksi koiranputki (Anthriscus sylvestris), pölkkyruoho (Arabis glabra), röyhyvihvilä (Juncus effusus) ja mäkiarho (Arenaria serpyllifolia).

Lähteet

  • Suominen, J. & Hämet-Ahti, L., Kurtto, A. (toim.), Kasvistomme muinaistulokkaat: tulkintaa ja perusteluja, 1993, Norrlinia 4, Kasvimuseo, Luonnontieteellinen keskusmuseo, ISBN 951-45-6373-5, ISSN 0760-3214