Ero sivun ”Sillivalas” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tykkala (keskustelu | muokkaukset)
Tykkala (keskustelu | muokkaukset)
p Lähdeviitteet oikeaoppisesti
Rivi 14: Rivi 14:
{{Taksonomian_luokituksen_loppu}}
{{Taksonomian_luokituksen_loppu}}
{{Taksonomian_loppu}}
{{Taksonomian_loppu}}
'''Sillivalas''' (''Balaenoptera physalus'') on [[uurteisvalaat|uurteisvalaiden]] [[heimo (biologia)|alaheimoon]] kuuluva laji, joka elää koko maailmassa. Euroopassa sitä tavataan erityisesti [[Biskajanlahti|Biskajanlahdella]]. Sillivalaiden keskipituus on 18–22 metriä, pisimmät sillivalaat voivat olla 27 metrisiä. Sillivalaan paino on tyypillisesti 30–75 tonnia{{ref|särkänniemi}}. Sillivalas on suurin koskaan elänyt eläinlaji [[sinivalas|sinivalaan]] jälkeen. Sillivalaat voivat elää jopa 114 vuotiaiksi.
'''Sillivalas''' (''Balaenoptera physalus'') on [[uurteisvalaat|uurteisvalaiden]] [[heimo (biologia)|alaheimoon]] kuuluva laji, joka elää koko maailmassa. Euroopassa sitä tavataan erityisesti [[Biskajanlahti|Biskajanlahdella]]. Sillivalaiden keskipituus on 18–22 metriä, pisimmät sillivalaat voivat olla 27 metrisiä. Sillivalaan paino on tyypillisesti 30–75 tonnia<ref>http://www.sarkanniemi.fi/oppimateriaali/lajit.html#Sillivalas</ref>. Sillivalas on suurin koskaan elänyt eläinlaji [[sinivalas|sinivalaan]] jälkeen. Sillivalaat voivat elää jopa 114 vuotiaiksi.


== Lisääntyminen ==
== Lisääntyminen ==
Myöhäissyksyllä tai talvella sillivalaat saapuvat lisääntymisalueelleen ja parittelevat. Noin vuoden kuluttua naaras synnyttää yhden poikasen, joka painaa noin 1800 kg. Emo imettää jälkeläistään puoli vuotta. Se ruiskuttaa maitoaan suoraan poikasen suuhun maitorauhasta ympäröivän vahvan lihaksen avulla. Kun emo on vieroittanut poikasensa, lisääntymistoiminnot pysähtyvät ja naaras käy lepovaiheeseen 6–18 kuukaudeksi. Nuori sillivalas saavuttaa sukukypsyyden 6–11 vuoden ikäisenä.{{ref|wikimiki}}
Myöhäissyksyllä tai talvella sillivalaat saapuvat lisääntymisalueelleen ja parittelevat. Noin vuoden kuluttua naaras synnyttää yhden poikasen, joka painaa noin 1800 kg. Emo imettää jälkeläistään puoli vuotta. Se ruiskuttaa maitoaan suoraan poikasen suuhun maitorauhasta ympäröivän vahvan lihaksen avulla. Kun emo on vieroittanut poikasensa, lisääntymistoiminnot pysähtyvät ja naaras käy lepovaiheeseen 6–18 kuukaudeksi. Nuori sillivalas saavuttaa sukukypsyyden 6–11 vuoden ikäisenä<ref>http://valas.fi.infoax.com/fi/Sillivalas</ref>.


== Ravinto ==
== Ravinto ==

Versio 23. lokakuuta 2006 kello 10.32

Malline:Taksonomian alku eläimet Erittäin uhanalainen Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian pääjakso Malline:Taksonomian alajakso Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian lahko Malline:Taksonomian alalahko Malline:Taksonomian heimo Malline:Taksonomian suku Malline:Taksonomian laji Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian loppu Sillivalas (Balaenoptera physalus) on uurteisvalaiden alaheimoon kuuluva laji, joka elää koko maailmassa. Euroopassa sitä tavataan erityisesti Biskajanlahdella. Sillivalaiden keskipituus on 18–22 metriä, pisimmät sillivalaat voivat olla 27 metrisiä. Sillivalaan paino on tyypillisesti 30–75 tonnia[1]. Sillivalas on suurin koskaan elänyt eläinlaji sinivalaan jälkeen. Sillivalaat voivat elää jopa 114 vuotiaiksi.

Lisääntyminen

Myöhäissyksyllä tai talvella sillivalaat saapuvat lisääntymisalueelleen ja parittelevat. Noin vuoden kuluttua naaras synnyttää yhden poikasen, joka painaa noin 1800 kg. Emo imettää jälkeläistään puoli vuotta. Se ruiskuttaa maitoaan suoraan poikasen suuhun maitorauhasta ympäröivän vahvan lihaksen avulla. Kun emo on vieroittanut poikasensa, lisääntymistoiminnot pysähtyvät ja naaras käy lepovaiheeseen 6–18 kuukaudeksi. Nuori sillivalas saavuttaa sukukypsyyden 6–11 vuoden ikäisenä[2].

Ravinto

Kesäisin sillivalas syö krillejä sekä pieniä parvikaloja, kuten villakuoreita ja sillejä.

Lähteet

  1. http://www.sarkanniemi.fi/oppimateriaali/lajit.html#Sillivalas
  2. http://valas.fi.infoax.com/fi/Sillivalas
Sillivalas färsaarelaisessa postimerkissä (2001)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta sillivalas.

Malline:Tynkä/Valaat