Ero sivun ”Teksti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Aiheeseen liittymätön kohta poistettu
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 23: Rivi 23:


=== Ladonta ===
=== Ladonta ===
{{korjattava/määritelmä}}


Tekstien ladonnassa on käytetty huomioarvon parantamiseksi myös erilaisia kirjasimia. Otsikko, ingressi ja leipäteksti voivat olla eri [[fontti|fonteilla]] toteutettuja.
Tekstien ladonnassa on käytetty huomioarvon parantamiseksi myös erilaisia kirjasimia.{{lähde}} Otsikko, ingressi ja leipäteksti voivat olla eri [[fontti|fonteilla]] toteutettuja.


== Tekstitetty puhe ==
== Tekstitetty puhe ==

Versio 2. tammikuuta 2018 kello 18.36

Teksti on kirjoitusta, jossa kielellisessä muodossa ilmaistaan haluttu asiasisältö. Teksti voi olla kirjalliseksi muutettua puhetta tai pelkästään muodossa tuotettu tai suoraan kirjoituksesi muodostettu sisältö. Pääasiassa tekstiä on koneellisesti tai käsin laaditut kirjalliset esitykset.

1850-luvulla tekstien piiriin tulivat myös kaukokirjoituksella kirjoitetut viestit, jotka olivat parannus sähköttämällä toteutettuun viestiliikenteeseen.

Sanomalehtitekstin osia ovat otsikko, ingressi ja leipätekstilähde?

Kirjoitettu teksti

Otsikko

Tekstissä otsikko on yleensä tekstin nimeksi annettu sarja sanoja joka kertoo lyhyesti, mitä teksti sisältää.

Erityisesti iltapaivälehdissä uutisartikkelien tekstejä otsikoidaan melko vapaamuotoisestilähde? lukijan mielenkiinnon herättämiseksi. Tällöin teksti ei välttämättä vastaa täysin otsikon aiheuttamia lukijan odotuksia artikkelista.

Leipäteksti

Leipäteksti on sanomalehtiartikkelin tekstimuotoinen asiasisältö, joka esittää halutun asian.

Ingressi

Ingressi eli johdanto on tekstissä lyhyt yhteenveto siitä aiheesta mistä artikkelin leipätekstin on tarkoitus kertoa.

Ladonta

Tekstien ladonnassa on käytetty huomioarvon parantamiseksi myös erilaisia kirjasimia.lähde? Otsikko, ingressi ja leipäteksti voivat olla eri fonteilla toteutettuja.

Tekstitetty puhe

Televisioissa vieraskielisen ohjelman alle kirjoitetaan käännös. Usein käännös on lyhyempi kuin puhutut sanatlähde? alkuperäismuodossaan. Monilla pienillä kielialueilla ei puhuttua sanaa korvata katselijan ymmärtämän kielenlähde? sanoilla dubbaamalla, vaan käännös tehdään tekstityksenä ruudun alalaitaan.lähde?

Aiheesta muualla