Ero sivun ”Luottokortti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
14 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p
'''Luottokortti''' on kortti, jonka käyttäjä saa luottoyhtiöltä luottoa ostoksien tekoa varten. Luottoyhtiöt saavat tulonsa korttien käyttömaksuista, luottojen [[korko|korosta]] ja pienestä provisiosta (kauppiaalta) jokaisesta ostotapahtumasta.
 
Osa korteista on [[globaali|globaaleja]] eli ne ovat käytössä suuressa osassa maailmaa. On myös yksittäisten [[kauppaketju|kauppaketjujen]] myöntämiä luottokortteja, jotka toimivat kyseisen ketjun kaupoissa.
== Maksuaikakortti ==
 
Vaikka luottokortti on vakiintunut puhekielessä usein merkitsemään kaikkia maksuaikaa antavia kortteja, kortit joiden (yleensä lyhytaikaisesta) luotosta ei peritä vuosimaksun lisäksi erillistä korkoa ovat ''maksuaikakortteja'', eivät luottokortteja. Esimerkki tällaisesta on mm. tavallinen VISA-kortti, joka tavallisesti antaa maksuaikaa ostoksille ostokuukautta seuraavan kuun loppuun eikä asiakkaalta peritä tästä kuin luottorajaan perustuva prosentuaalinen vuosimaksu. Visan provisio Suomessa on 3% ostoksesta, jonka siis maksaa kauppias. Tästä syystä esimerkiksi halpakauppa Lidlissä[[Lidl]]issä ei Visa tai Mastercard käy maksuvälineenä.
 
Ulkomailla luottokortilla maksettaessa [[provisio]] lisätään yleensä laskun loppusummaan. Suomessakin tämä olisi todennäköisesti käytäntö muuten, mutta Visan takana oleva organisaatio eli Luottokunta ei salli sitä.
86

muokkausta

Navigointivalikko