Ero sivun ”Tapani Niku” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
981 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti lisäsi: en:Tapani Niku)
'''Tapani Niku''' (alk. '''Karsikas''', s. [[1. huhtikuuta]] [[1895]], [[Haapavesi]] - k. [[6. huhtikuuta]] [[1989]], [[Lahti]]) oli [[maastohiihto|maastohiihtäjä]], suksiseppä ja metsätyönjohtaja. Hän edusti pitkän ja menestyksekkään uransa aikana Haapaveden NSU:ta, Haapaveden Hiihtäjiä ja Lahden Hiihtoseuraa.
 
Nikun aloittaessa kilpauraansa 1910-luvulla hiihtokilpailut olivat Suomessa siirtymässä tasamaalta (käytännössä usein meren tai järven jäältä) mäkiseen maastoon, murtomaalle - kehitys jossa meillä oltiin viimeisenä Pohjoismaissa. Muutos vaati perinpohjaista uudistusta niin hiihtotekniikassa kuin -välineissäkin. Tässä murrosvaiheessa Niku oli suomalaisen kilpahiihdon näkyvin edelläkävijä. Haapavetisen hiihtokoulun kasvattina hän pystyi käyttämään hyväkseen vanhan koulukunnan parhaat opit, joihin hän yrityksen ja erehdyksen menetelmällä yhdisti murtomaahiihdon vaatimaa uutta tekniikkaa. Esimerkiksi nopeutaan Niku kehitti hiihtämällä kovaksi pakkautuneita, jopa jäätyneitä "kylärännejä". Tarpeellista kestävyyttä hän haki muun muassa ''suokävelyllä'' suonkuivatustöissä (vrt. myöhempi pohjoispohjalainen hiihtäjä [[Mika Myllylä]]). Näillä keinoin hän onnistui hankkimaan erinomaisen ja murtomaaladuille hyvin soveltuvan hiihtotekniikan, jonka sulavuutta esimerkiksi Lauri "Tahko" Pihkala ihasteli lehtikirjoituksissaan.
Nikun aloittaessa kilpauraansa 1910-luvulla hiihtokisat siirtyivät tasamaalta murtomaalle, mikä muutti huomattavasti sekä hiihtoa että hiihtovarustusta. Hän hankki peruskuntoaan muun muassa ''suokävelyllä'' suonkuivatustöissä (vrt. myöhempi pohjoispohjalainen hiihtäjä [[Mika Myllylä]]). Nikun hiihtouran suurin hetki oli vuoden [[1924 talviolympialaiset|1924 Chamonix'n olympiakisojen]] 18 km, jossa hän otti pronssia. Mitali on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen hiihdon olympiamitali. Sen Niku saavutti huolimatta kahdesta katkenneesta kylkiluusta, jotka olivat seurausta kolmen päivän takaisesta keskeytykseen johtaneesta kaatumisesta 50 km:n hiihdossa. Kisojen avajaisissa hän oli ollut joukkueen Suomi-kyltin (''Finlande'') kantajana. Niku otti kovia sijoituksia myös muun muassa [[Holmenkollen]]illa, [[Åre]]ssa ja [[Salpausselän Kisat|Salpausselällä]]. Hän oli ensimmäinen, joka sai Salpausselkä-mitalin voitettuaan Salpausselällä neljä kertaa vuosina [[1923]]–[[1925]].
 
NikunNiku aloittaessaoli kilpauraansa 191020-luvullaluvun hiihtokisatalun siirtyiväthiihtokuningas tasamaalta murtomaalle, mikä muutti huomattavasti sekä hiihtoa että hiihtovarustustaSuomessa. Hän hankki peruskuntoaan muun muassa ''suokävelyllä'' suonkuivatustöissä (vrt. myöhempi pohjoispohjalainen hiihtäjä [[Mika Myllylä]]).Hänen Nikunuransa hiihtouranehkä suurin hetki oli vuoden [[1924 talviolympialaiset|1924 Chamonix'n olympiakisojen]] 18 km, jossa hän otti pronssia. Mitali on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen hiihdon olympiamitali. SenKolmannen tilansa Niku saavutti huolimatta kahdesta katkenneesta kylkiluusta, jotka olivat seurausta kolmen päivän takaisesta keskeytykseen johtaneesta kaatumisesta 50 km:n hiihdossa. Kisojen avajaisissa hän oli ollutmarssinut Suomen joukkueen Suomi-kyltinnimikyltin (''Finlande'') kantajana. Niku ottisaavutti koviamerkittäviä voittoja ja sijoituksiakärkisijoituksia myös muun muassa [[Holmenkollen]]illa, [[Åre]]ssa ja [[Salpausselän Kisat|Salpausselällä]]. Hän oli ensimmäinen, joka sai Salpausselkä-mitalin voitettuaan Salpausselällä neljä kertaa vuosina [[1923]]–[[1925]].
Tapani Nikun syntymäpitäjässä [[Haapavesi|Haapavedellä]], Karsikkaan kylässä, järjestetään hänen muistokisojaan.
 
Tapani Nikun syntymäpitäjässä [[Haapavesi|Haapavedellä]], Karsikkaan kylässä, järjestetään hänen muistokisojaan. Nikun puoliso oli pakinoitsijana ja poliitikona tunnetuksi tullut Hilja Maria Niku, os. Oinonen.
 
==Saavutuksia==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko