Ero sivun ”Käyttäjä:Elve/Luettelo Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisuista” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Elve (keskustelu | muokkaukset)
keskeneräistä. keissinumerot puuttuu. saa auttaa/kommentoida, jos kiinnostaa tms.
(ei mitään eroa)

Versio 2. toukokuuta 2014 kello 22.54

Tämä on luettelo Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisuista. Luettelossa on keskeisiä ratkaisuja Euroopan unionin toiminnan kannalta.

Perusoikeudet

Tapaus, jossa Euroopan unionin tuomioistuin (jäljempänä EUT) katsoi Eurooppaoikeuden (jäljempänä EU-oikeus) olevan ensisijaista kansalliseen oikeuteen nähden.

Tapaus, jossa EUT katsoi, että kansallinen säännös on jätettävä soveltamatta, jos se on ainoana esteenä väliaikaistoimenpiteille, joita EU-oikeus edellyttää.

Tapaus, jossa EUT katsoi EU-oikeudella olevan välittömiä vaikutuksia, myös yksilöön.

Tapaus, jossa EUT katsoi perhe-elämän kunnioitusta koskevan perusoikeuden ulottuvan palveluntarjoajan puolisolle, vaikkei hän olisi minkään jäsenvaltion kansalainen.

  • Inuit

Tapaus, jossa EUT katsoi, että EU-oikeutta on tulkittava ottaen huomioon sen asiayhteys, tavoite ja syntyhistoria.

  • Kadi

Tapaus, jossa EUT katsoi, että SEU:n 2. artiklan arvot ovat oikeusjärjestelmän perusta, ja ovat normihierarkiassa jopa kansainvälisiä sopimuksia korkeammalla.


Julkisuus

  • Bavarian Lager

Tapaus, jossa EUT katsoi komission jäsenten nimien olevan henkilötietoja, joita ei voitu antaa ilman suostumusta tai ylivoimaista yleistä etua.

  • Lindqvist

Tapaus, jossa EUT katsoi, ettei tietojen leviäminen internetissä ole tietosuojadirektiivin vastainen toimenpide, vaikka tiedot leviäisivät "kolmansiin maihin".

Vahingonkorvaus

Tapaus, jossa EUT katsoi valtion olevan vahingonkorvausvelvollinen implementoimattomasta direktiivistä.

  • Brasserie du pêcheur

Tapaus, jossa EUT katsoi jäsenvaltioiden olevan vahingonkorvausvelvollisia lainsäätäjän laiminlyötyä velvoitteensa. Ratkaisu täsmensi jo Francovich-tapauksessa annettujen vahingonkorvausvelvollisuuden täyttymiskriteerejä.

  • Köbler

Tapaus, jossa EUT katsoi vahingonkorvausvelvollisuuden voivan syntyä myös silloin, kun ylimmän asteen tuomioistuin ei pyydä ennakkoratkaisua sen ollessa välttämätöntä.

  • AGM Cos.Met

Suomalainen tapaus, jossa EUT katsoi vahingonkorvausvelvollisuuden voivan syntyä myös yksittäisen virkamiehen rikkomuksesta.

Hallinnolliset

Tapaus, jossa EUT painotti, että asetusten säätämisessä Euroopan unionin neuvoston on kysyttävä neuvoa Euroopan unionin parlamentilta.

Tapaus, jossa EUT katsoi neuvoston voivan säätää kiireellisia, pakottavia yhteiskunnallisia tarpeita sisältäviä asetuksia ilman parlamentin hyväksyntää. Kyseessä oli Yhdistyneiden kansakuntien tehdyn sopimuksen mukainen tullijärjestelmä, joka piti saattaa voimaan kiireellisesti.

  • E.ON v Euroopan komissio

Tapaus, jossa EUT pysytti komission määräämät sakot prosessuaalisen menettelyn, tässä tapauksessa sinetin, rikkomisesta.

Markkinat

Tapaus, jossa EUT määritteli tuonnin ja viennin rajoituksen vastaavia toimenpiteitä, jotka ovat kiellettyjä.

Tapaus, jossa EUT katsoi harmonisoimattomien alojen tuonnin ja viennin rajoitusten voivan päteä pakottavasta syystä.

  • Megal-tapaus

Tapaus, jossa EUT katsoi, että kiellettyä yritysten välistä yhteistyötä voi olla myös puretun sopimuksen jälkeen jatketut toimenpiteet.

  • United Brands

Tapaus, jossa EUT määritteli määräävan markkina-aseman käsitteen.

  • Campus Oil

Tapaus, jossa EUT katsoi määrällisten ja vapaalle kaupalle asetettujen rajoituksien voivan päteä yleistä järjestystä ja turvallisuutta koskevissa tapauksissa.