Ero sivun ”Grossmünster” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TobeBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: pnb:گراس منستر
Idioma-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: tr:Grossmünster
Rivi 35: Rivi 35:
[[pl:Grossmünster]]
[[pl:Grossmünster]]
[[ru:Гроссмюнстер]]
[[ru:Гроссмюнстер]]
[[tr:Grossmünster]]
[[zh:苏黎世大教堂]]
[[zh:苏黎世大教堂]]

Versio 23. helmikuuta 2013 kello 20.31

Grossmünster Zürichissä.

Grossmünster on evankelis-reformoitu kirkko Sveitsin väkirikkaimman kaupungin Zürichin vanhassakaupungissa. Se kuuluu yhdessä Fraumünsterin ja St. Peter-Kirchen kanssa Zürichin merkittävimpiin kirkkoihin. Kirkon 62 metrin korkeuteen yltävät kaksoistornit toimivat myös huomattavina maamerkkeinä kaupungissa. Kirkkorakennus edustaa enimmäkseen romaanista arkkitehtuuria, mutta siinä on myös goottilaisia piirteitä.

Historia

Grossmünsterin tornit yövalaistuksessa.

Kirkon rakennustyöt käynnistettiin 1000-luvun loppupuolella ja ne saatiin valmiksii vuoden 1230 tienoilla. Kirkko pyhitettiin Felixille, Regulalle ja Exuperantiukselle – Zürichin suojeluspyhimyksille. Sveitsin ensimmäinen uskonpuhdistaja Ulrich Zwingli saarnasi kirkossa 12 vuoden ajan. Vuonna 1524 Zwinglin toimesta kirkosta poistettiin alttarimaalaukset ja kalleudet.

Vuonna 1763 tulipalo runteli Grossmünsteriä. Muun muassa kirkon tornit tuhoutuivat. Alun perin romaanista arkkitehtuuria edustanut kirkko sai goottilaisia piirteitä, kun osa kirkosta uudelleenrakennettiin goottilaiseen tyyliin. Tulipalon jälkeen kirkkoon tuotiin myös barokkikoristeita, mutta kirkon interiööri myöhemmin muutettiin takaisin edustamaan askeettisempaa romaanista tyyliä. Lasimaalausta opiskellut saksalainen nykytaiteilija Sigmar Polke on maalannut kirkkoon suuren lasimaalauksen.[1]

Lähteet

  1. Leena Becker: Monipuolinen ja kokeilunhaluinen maalari. Helsingin Sanomat, 16.6.2010, s. C6.

Aiheesta muualla

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.