Ero sivun ”Hetan Majatalo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Korjattava/mainos|}}
Hetan Majatalo on Lapin läänin vanhin toiminnassa oleva, samassa perheessä ja suoraan alenevassa sukupolvessa pysynyt matkailualan perheyritys, joka toimii nyt jo neljännessä sukupolvessa. Hotelli Hetan Majatalo on samalla TosiLapin, Enontekiön kunnan, uusin hotelli.
Hetan Majatalo on Lapin läänin vanhin toiminnassa oleva, samassa perheessä ja suoraan alenevassa sukupolvessa pysynyt matkailualan perheyritys, joka toimii nyt jo neljännessä sukupolvessa. Hotelli Hetan Majatalo on samalla TosiLapin, Enontekiön kunnan, uusin hotelli.



Versio 15. heinäkuuta 2012 kello 21.03

Hetan Majatalo on Lapin läänin vanhin toiminnassa oleva, samassa perheessä ja suoraan alenevassa sukupolvessa pysynyt matkailualan perheyritys, joka toimii nyt jo neljännessä sukupolvessa. Hotelli Hetan Majatalo on samalla TosiLapin, Enontekiön kunnan, uusin hotelli.


Historia

Hetan Majatalolla on pitkät perinteet matkailun palveluksessa. Enontekiölle eksyneiden matkailijoiden palveleminen aloitettiin jo vuonna 1924, jolloin Anna Kreeta ja Fredrik Vuontisjärvi aloittivat kodissaan majatalon pidon. Ennen sotia Reetrikin mäki oli kylän keskuspaikka, jossa oli bensiiniasema, postipankin konttori, postitoimisto, puhelinkeskus, sekatavarakauppa ja hotelli. Lapin sodassa kaikki tuhoutui.

Heti sotien jälkeen tehtiin ensimmäinen sukupolvenvaihdos. Kalle ja Maija perustivat kestikievarin sekä kauppaliikkeen. Majatalo sai Suomen viimeiset kestikievarioikeudet vuoteen 1955 saakka [1]. Kauppa laitettiin kiinni 1970-luvulla, jolloin perhe pystyi keskittymään paremmin matkailijoihin. Majatalo tuli maankuuluksi ruoastaan, palvelustaan ja siisteydestään. Nuo ominaisuudet ovat edelleenkin tärkeimmät asiat Majatalon toiminnassa. Vuontis-Kalle [2] oli mestari tarinoiden kerronnassa omalla murteella ja viihdytti vieraita mielellään useita tunteja päivässä. Työteliäs Maija passasi vieraita ammattitaidolla ja suurella sydämellään. Maija ja Kalle ovat ystävystyneet moniin kestitsemiinsä julkisuuden henkilöihin kuten Tapio Rautavaaraan, Mirjami Kuosmaseen, Åke Lindmaniin, Irwin Goodmaniin, Arkkipiispa Johannekseen, Tauno Äijälään sekä Yrjö Kokkoon.

1980-luvun lopulla tehtiin toinen sukupolvenvaihdos, kun Matti rakennutti Tuulan kanssa hotellirakennuksen majatalon viereen. Hotellia laajennettiin vuonna 2000. Matti ei valitettavasti ehtinyt nauttia työnsä tuloksista vaan kuoli äkillisesti vuonna 2002. Tuula ja Tiina jatkavat perinteiden vaalimista tänä päivänä.

Kalle, Matti ja Tiina ovat kasvaneet turistien kanssa ja ensimmäiset muistikuvat liittyvät jokaisella matkailijoihin. Rakkaus Majataloon ja kaikkeen siihen liittyvään on ollut jokaisella verissä. Majatalo on antanut todella paljon hienoja kokemuksia ja pitkiä ystävyyssuhteita.
Yksi hienoimmista kanta-asiakassuhteista on Käpylän seurakunnan nuorten vierailu joka vuosi viikolla 8 vuodesta 1963 alkaen. Keväällä 2012 juhlittiin 50. käyntikertaa, joka saattaa olla Suomen ennätys tällaisen yhteistyön saralla.


Hotelli / Majatalo nykyisin

Nykyisin Hetan Majatalo on tasokas ja viihtyisä hotelli, jossa on 27 täysin mukavuuksin varustettua parvellista huonetta 2-6 hengelle. Hotelli on rakennettu täysin puusta ja sopii arkkitehtuurisesti hyvin maisemaansa. Tarjolla on edelleen myös perinteikkäitä, edullisempia majatalo-huoneita, joita kunnioitetaan ja vaalitaan historiansa vuoksi. Jokaisella majatalo-huoneella on monta tarinaa kerrottavanaan...

Majatalossa on ruokailumahdollisuus maankuulusta ja perinteikkäästä pitopöydästä, jonka ääreen matkataan varta vasten kauempaakin. Suuri osa resepteistä on perua Majatalon toiselta, ja ensimmäiseltäkin, sukupolvelta. Esimerkiksi pitkään haudutettu ruispuuro, poronmaksapihvit ja Hanna-tädin kakut ovat matkaajien mieleen. Ruokailut tarjotaan majatalon tunnelmallisessa ruokailupirtissä, joka on rakennettu heti sodan jälkeen. Ennen tila on toiminut keittiönä, pirttinä, kauppana, toimistona ja isäntäperheen kotina.

Asiakkaiden käytössä ovat viihtyisät oleskelutilat, jossa mm. ainutlaatuinen takka sekä piano, saunat, kokoustila, langaton Internet-yhteys ja yleisötietokone, minikirjasto, peli-leikkipaikat sisällä ja ulkona, matkamuistonurkkaus, hyvin varustettu kuntosali, suksienhoitotilat, minikeittiö, pesukone ja kuivausrumpu sekä kota ja grillipaikka.

Toisin kuin alueen muut hotellit, Majatalo on avoinna ympäri vuoden ja vuorokauden, koska se on samalla isäntäperheen koti.


Tulevaisuus

Majatalossa vietetään 90v.-juhlavuotta vuonna 2014. Tarkoituksena on jatkaa Majataloa vielä seuraavatkin yhdeksän vuosikymmentä ja saada seuraavatkin sukupolvet sitoutettua mukaan toimintaan. Hyvin aloitettua yritystä on helppo jatkaa.


Sijainti

Hetan Majatalo on sijainnut koko ajan samalla mäellä, jota Reetrikin mäeksikin kutsutaan. Lapin sodassa lähes kaikki Hetan kylän talot paloivat, mutta Kalle ja Maija rakensivat Majatalon samalle paikalle. Pihapiirissä on Hetan ensimmäinen uudisrakennus, pikkupirtti, sekä hotellirakennusta lukuunottamatta kaikki pihan rakennukset on tehty heti sodan jälkeen.

Majatalo sijaitsee Enontekiön kirkonkylän keskustassa kaikkien palveluiden lähettyvillä, 100 m päätiestä omassa pihapiirissään. Rauhallinen ympäristö antaa hyvät mahdollisuudet nauttia ansaitusta lomasta / mielekkäästä työmatkasta. Hotellin pihalta pääsee suoraan monipuolisille retkeily- ja hiihtoreiteille. Ounastunturi näkyy kauniisti Majatalon pihalta ja takapihalta alkaa suuri erämaa-alue, joka ulottuu Jäämerelle asti.

Enontekiöllä on reilu 120 km majoitusyrittäjien yhteistyöllä koneitse kunnossa pitämiä latuja, joille pääsee hotellin pihalta. Myös kesän retkeilyreiteille pääsee suoraan hotellista. Keväällä Hetassa on monipuolinen viikko-ohjelma [3] ja sen lisäksi järjestetään räätälöityjä ohjelmia aivan jokaisen makuun. Tarjolla on myös valmiita ohjelmallisia majoituspaketteja niin kesä- kuin talvikaudellekin.

Hotellin lähistöllä on mm. Tunturi-Lapin Luontokeskus [4], kaunis Jyppyrän näköalapaikka, joka on ikivanha palvospaikka , Yrjö Kokon ja Sotkajärven lintutornit, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Lapin / Saamen käsityön liikkeitä, poro- ja huskytilat...


Lisätietoa

info@hetan-majatalo.fi

WWW-sivuilla monenlaista historiaa 1924- ja nykypäivää [5]

Blogissa mm. Vuontis-Kallen tarinoita [6]

Facebook-sivuilla mm. Vuontis-Kallen lyhyitä tarinoita sekä iänvanhoja vieraskirjamerkintöjä [7]

Kuvia vanhasta hyvästä ajasta [8]

Kestikievari Wikipediassa [9]

Vuontis-Kalle, Enontekiöläinen tarinankertoja ja monitoimimies [10]

Maijan ja Kallen perustama leirintäalue Ounasloma Wikipediassa [11]


Sekä useat lehtileikkeet vuosikymmenten varrelta...

Mielenkiintoinen kansio, johon on koottu monenlaista tarinaa ja lehtijuttua historian varrelta, on nähtäville Hetan Majatalon aulassa.