Time to Live

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Time to Live (TTL) on termi, jota usein käytetään kuvaamaan jonkin verkon yli lähetettävän tai muun datan elinaikaa. TTL voi kuvata konkreettista kellolla mitattavaa aikaa tai jäljellä olevien reititinhyppyjen lukumäärää. Kun aika on kulunut umpeen, datapaketti pudotetaan eli tuhotaan.

TTL IP-datagrammeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IPv4:ssä TTL on 8-bittinen tietokenttä, joka sisältää kokonaisluvun, joka kertoo jäljellä olevien reititinhyppyjen maksimilukumäärän ennen kuin paketti pudotetaan verkosta. Tämä tietokenttä on yhdeksäs oktetti IP-datagrammissa, ja sen arvon määrittää lähettäjä. Kun datagrammi lähetetään verkkoon, jokainen reititin joka vastaanottaa datagrammin vähentää TTL-kentän arvosta vähintään yhden ja lähettää datagrammin seuraavalle. Mikäli TTL vähenee nollaan ennen kuin datagrammi ehtii perille, pudotetaan datagrammi ja lähettäjälle lähtee ICMP-virhedatagrammi, joka kertoo että aika loppui (ICMP 11 - Time Exceeded). TTL-kentän merkitys on suuri, sillä ilman sitä paketit olisivat "kuolemattomia" ja harhailisivat verkossa loputtomiin, aiheuttaen lopulta verkon tukkeutumisen.

TTL DNS-tietueissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun puhutaan TTL:stä samassa asiayhteydessä DNS-tietueiden kanssa, tarkoitetaan aikaa jonka DNS-palvelimen sallitaan säilyttää DNS-tietuetta. Kun yksi DNS-palvelin pyytää jotain tiettyä DNS-tietuetta toiselta palvelimelta, tulee vastauksen mukana TTL, joka siis kertoo miten pitkään tietuetta pyytänyt palvelin saa säilyttää kyseistä tietuetta ennen kuin sen pitää pyytää sitä uudelleen. Mikäli käytetään lyhyitä TTL-arvoja, kohdistuu nimipalvelimeen enemmän verkkoliikennettä, mutta tällä saavutetaan hyvin nopeasti päivittyvät DNS-tiedot, mikä taas on hyödyllistä sellaisina hetkinä kun esimerkiksi domain nimi siirretään nimipalvelimelta toiselle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]