Timanttileikkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Timanttileikkaus tarkoittaa suorakaiteen muotoisten aukkojen sahaamista ja pyöreiden reikien poraamista koviin rakennusmateriaaleihin. Työvälineinä ovat timanttisaha ja timanttipora. Ne eroavat kovametallityökaluista siten, että leikkaavat osat ovat teollisuustimanttia ja kovametalliseosta. Ylikuumenemisen välttämiseksi leikkauskohtaa jäähdytetään vedellä.[1] Timanttileikkaus on varsin äänekästä, mutta se ei aiheuta runkomelua, eikä pölyä [2].

Timanttileikkausta käytetään tyypillisesti tehtäessä uusia aukkoja, kuten oviaukkoja ja talotekniikan läpivientireikiä, vanhoihin tiili- ja betoni- ja kivirakenteisiin. Timanttileikattu aukko on mittatarkka ja siisti reunoiltaan. Työmenetelmä on nopea verrattuna esimerkiksi piikkaamiseen ja paikkaustarve on vähäinen. Tehtäessä timanttisahaamalla suorakaiteen muotoisia aukkoja, kuten oviaukkoja, työ aloitetaan usein poraamalla uuden aukon kulmiin muutamia reikiä timanttiporalla, jotta vältytään kulmien niin sanotulta ylisahaamiselta. Kun irrotettava kappale on sahattu irti ympäröivästä rakenteesta, se kaadetaan pois aukosta sopivan pehmusteen päälle. Esimerkiksi betonin tilavuuspaino on noin 2 400 kg/m3

Timanttileikkauksen hintaan vaikuttaa aukon koon ja syvyyden lisäksi leikattava materiaali: kiven leikkaus on hitaampaa kuin betonin leikkaus ja siten kalliimpaa. Jos betonissa on raskas raudoitus, sekin hidastaa työtä. Ylöspäin leikkaaminen (kattoon) ja vinossa kulmassa poraaminen on erityisen hankalaa ja vaatii erityisosaamista. Timanttileikkauskalusto on raskasta, mutta suurissa saneerauskohteissa, joihin tulee paljon uusia aukkoja ja reikiä, kaluston kuljetuksen aiheuttamien kustannusten merkitys on hyötyyn nähden pieni. Laitteet itsessään ovat kalliita hankkia ja huoltaa. Ammattitaidolla käytettynä koneet kestävät kuitenkin pitkään, lisäksi niitä on mahdollista vuokrata. Timanttityötä tehdään harvemmin tuntiveloituksella, laskutus perustuu porattuihin senttimetreihin ja sahattuihin metreihin. [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saha laulaa, pora soi. Naantalin-Raision Kaupunkiuutiset, 20.10.2009. Kaupunkiuutiset.fi. Artikkelin verkkoversio Viitattu 16.8.2011.
  2. Timanttiporaus rakentamisessa 28.03.2012. Gles.fi. Viitattu 28.03.2012.
  3. Timanttiporauksen laskutusperusteet 30.10.2012. Timanttiporaus Rakennustapsa. Viitattu 1.11.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]