TiddlyWiki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

TiddlyWiki on wiki-tyyppinen, alkujaan Jeremy Rustonin toteuttama sovellus, joka on suunniteltu käytettäväksi henkilökohtaisena muistikirjana. Se on toteutettu CSS- ja JavaScript-koodin avulla yhtenä HTML-tiedostona. Toteutustapa mahdollistaa TiddlyWikin käyttämisen useimmilla web-selaimilla ja ilman asennusta, jolloin sitä voidaan käyttää siirrettävänä henkilökohtaisena wikinä esimerkiksi USB-muistilla.

Sovelluksen sisältämä HTML-tiedosto tallennetaan paikallisesti tietokoneelle, jossa sitä voidaan muokata wiki-tyyppisesti ja muutokset tallentaa samaan tiedostoon edellisen version päälle. Versiohistoria voidaan säilyttää ottamalla samanaikaisesti automaattinen varmuuskopio korvattavasta versiosta.

TiddlyWikiin lisätään halutun tekstin sisältäviä merkintöjä luomalla ns. tiddlereitä, jotka voidaan tallentaa jatkossa niihin uudelleen palaamiseksi. Olemassa olevia merkintöjä voidaan muokata ja poistaa, ja niihin voidaan myös lisätä avainsanoja (tägejä), hyperlinkkejä toisiin merkintöihin ja Tiddlywikin ulkoisiin kohteisiin sekä muita muotoiluobjekteja.

Sovelluksen julkaisija on nykyään UnaMesa, taloudellista voittoa tavoittelematon yhteisö, ja sovellus on julkaistu avoimen lähdekoodin BSD-lisenssillä, joten se on vapaasti saatavilla. TiddlyWikistä on jatkokehitetty myös useita variantteja, esimerkiksi mGSD[1] ja BloTid[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta TiddlyWiki.