Thomas Reade Rootes Cobb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Reade Rootes Cobb

Thomas Reade Rootes Cobb (10. huhtikuuta 182313. joulukuuta 1862) oli amerikkalainen lakimies, kirjailija, poliitikko ja etelävaltioiden kenraali, joka kaatui Fredericksburgin taistelussa Yhdysvaltain sisällissodassa.

Cobb syntyi Jeffersonin piirikunnassa Georgiassa, John A. Cobbille ja Sarah Rootes Cobbille. Hän oli Howell Cobbin nuorempi veli. Hän nai Marion Lumpkinin, joka oli Georgian korkeimman oikeuden oikeusneuvoksen Joseph Henry Lumpkinin tytär. He saivat kolme lasta.

Cobb valmistui 1841 Franklin Collegesta (nykyisin Georgian yliopisto), missä hän oli Phi Kappa-kirjallisuusseuran jäsen. 1849–1857, hän oli reportterina Georgian korkeimmassa oikeudessa. Hän oli kiihkeä Unionista eroamisen kannattaja, ja oli eroamiskonvention jäsen. Hänet tunnetaan parhaiten tutkielmastaan orjuuden kannattamiseksi, nimeltään "Kysely neekeriorjuuden laista Yhdysvalloissa" (1858).

Sisällissodan aikana Cobb palveli konfederaation kongressissa, missä hän oli vähän aikaa sotilasasioiden puhemiehenä. Hän oli myös vastuullisena komiteassa, joka antoi konfederaation perustuslain.

Hän organisoi Cobbin legioonan myöhäiskesällä 1861 ja nimitettiin everstiksi konfederaation armeijaan 28. elokuuta 1861. Legioona sijoitettiin Pohjois-Virginian armeijaan. Se kärsi raskaita menetyksiä Maryland-sotaretkellä 1862. Hänet ylennettiin prikaatinkenraaliksi 1. marraskuuta 1862, mutta konfederaation kongressi ei vahvistanut ylennystä. Fredericksburgin taistelussa hän haavoittui kuolettavasti unionin tykinammuksesta, joka iskeytyi sisään Stephensin taloon Sunken Roadin lähellä Marye's Heightsissä. Hän vuoti kuiviin valtimon revettyä 13. joulukuuta 1862. Jotkut veteraanit todistivat myöhemmin että vamma saattoi aiheutui kiväärinluodista ja ampuja oli etelävaltioiden sotilas. Hänet on haudattu Oconee Hillin hautausmaahan Athensiin Georgiaan.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Thomas Reade Rootes Cobb