Thomas Byles

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thomas Roussel Davids Byles (26. helmikuuta 1870 Leeds15. huhtikuuta 1912 Pohjois-Atlantti[1]) oli englantilainen katolinen pappi, joka matkusti RMS Titanicilla. Byles kouluttautui papiksi vuonna 1894. Hän oli Titanicilla matkalla New Yorkiin pikkuveljensä häihin. Byles oli yläkannella kävelemässä kun laiva törmäsi jäävuoreen. Hän avusti kolmannen luokan matkustajia pelastusveneisiin kieltäytyen kahdesti hänelle tarjotusta paikasta pelastusveneessä. Sen jälkeen hän kuunteli matkustajien synnintunnustuksia ja antoi synninpäästön sadoille matkustajille, jotka olivat yhä laivalla pelastusveneiden lähdettyä. Byles hukkui laivan upotessa. Hänen ruumistaan ei koskaan löydetty. Bylesin veljet laittoivat muistomerkin hänen kunniakseen St Helenin katoliseen kirkkoon Chipping Ongariin, Essexiin. Paavi Pius X kuvasi Bylesia "Kirkon marttyyriksi"[2].

Vuoden 1997 elokuvassa Titanic Bylesia esitti James Lancaster. Elokuvassa Byles siteeraa Ilmestyskirjan kohtaa 21:4 ympärillään oleville matkustajille.

Vuonna 2015 St Helenin kirkon pappi Graham Smith ja piispa Alan Williams ehdottivat Bylesin julistamista pyhimykseksi[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]