Third Star

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Third Star
Ohjaaja Hattie Dalton
Käsikirjoittaja Vaughan Sivell
Tuottaja Kelly Broad, Vaughan Sivell
Säveltäjä Stephen Hilton
Kuvaaja Carlos Catalán
Erikoistehosteet Peter Christelis
Pääosat Benedict Cumberbatch
JJ Feild
Tom Burke
Adam Robertson
Hugh Bonneville
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Ensi-ilta Kesäkuussa 2010 Edinburgh Film Festivaaleilla
Kesto 92 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Third Star on vuonna 2010 valmistunut brittiläinen draamaelokuva, jonka on ohjannut Hattie Dalton ja jonka pääosissa ovat Benedict Cumberbatch, JJ Feild, Tom Burke, Adam Robertson ja Hugh Bonneville. [1] Se sai ensi-iltansa Edinburghin elokuvajuhlilla kesäkuussa 2010, missä se esitettiin päätöselokuvana [2], ja se julkaistiin Iso-Britanniassa 20. toukokuuta 2011.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhlittuaan 29-vuotispäiväänsä ja – kuten kaikki, mukaan lukien hän itse sen tietävät – viimeistä syntymäpäiväänsä, James, parantumatonta syöpää sairastava nuori mies lähtee viimeiselle vaellusmatkalleen kolmen parhaan ystävänsä Davyn, Billin ja Milesin kanssa. Heidän määränpäänsä on Jamesin suosikkiranta Barafundle Bay, Pembrokeshiren rannikolla.

Davy on lempeä, lojaali ja vastuutuntoinen sielu ja ollut jo jonkin aikaa työttömänä. Hän on auttanut Jamesin perhettä tämän huolehtimisessa lähes tämän koko sairastamisen ajan. Bill puolestaan on hauskanpitoa rakastava vitsiniekka, jonka nimetön tyttöystävä mainitaan lyhyesti. Muut toivovat Billin päättävän suhteen jonka kerrotaan olevan toksinen. Jamesin elämästä jättäytynyt Miles on komea intellektuelli, liikemies sekä menestyksekkään kirjailijan poika. Ironisesti, myös Milesin isä kuoli syöpään Milesin ollessa pieni. James ja Miles olivat ennen hyviä ystäviä, ja heidän kaveruuttaan väritti vahva kilpailuhenkisyys, varsinkin siksi että he molemmat tahtoivat tulla kirjailijoiksi. James on liian heikko kävelemään pitkiä välimatkoja, joten Bill rakensi hänelle erikoisvalmisteiset kärryt syntymäpäivälahjaksi. Kärryt päätyvät myöhemmin mereen. James tarvitsee paljon sekä käytännöllistä että fyysistä apua ystäviltään, sekä yhä enemmän nestemäistä morfiinia ja muita lääkkeitä hallitakseen kroonista kipua ja muita hänen sairautensa aiheuttamia oireita. Sairastettuaan jo vuosia, hän vaikuttaa olevan sujut nopeasti lähestyvän kuolemansa kanssa ja nauttii lapsenmielisesti kaikesta, mitä tällä viimeisellä matkalla on hänelle tarjottavanaan. Kuitenkin, hänen heikko fyysinen kuntonsa ja jatkuvasti lisääntyvä kipu nostavat esiin myös syvän katkeruuden siitä, että hänen elämänsä on ohi ennen kuin hän ehtii kunnolla saada mitään aikaan.

Matkatessaan pitkin karua ja syrjäistä rannikkomaastoa, ystävykset pelleilevät ja pitävät hauskaa tarjotakseen Jamesille hänen elämänsä parhaan matkan. He kohtaavat myös erilaisia hieman outojakin henkilöitä ja tilanteita, sekä useita takaiskuja ja onnettomuuksia, mukaan lukien heidän retkitarpeidensa ja lopulta koko kuljetuskärryn menettämisen. Kaikkien hermot ja kärsivällisyys ovat koetuksella, Jamesin purkaessa katkeruuttaan vuorollaan jokaista ystäväänsä kohtaan: osittain ennalta harkitusti ja osittain silkasta kivun aiheuttamasta raivosta. James yrittää saada ystävänsä arvostamaan elämää jota hän ei itse saa elää ja kertoo heille, ettei heidän pitäisi tyytyä asioihin sellaisina kuin ne ovat vaan muuttaa niitä. Bill paljastaa, että hänen tyttöystävänsä on raskaana, ja vaikka hän tietääkin etteivät he sovi toisilleen, hän ei voi eikä aio jättää tätä; Miles vastaa Jamesin häneen kohdistamiin hyökkäyksiin samalla mitalla. Lopulta James ja Miles paljastavat kummatkin taholtaan pitämänsä salaisuudet. James löysi ja luki sen romaanin käsikirjoituksen, jonka Miles kirjoitti vuosia sitten kertomatta kenellekään, ja on siitä lähtien ollut tälle kateellinen. Hän on silti vaikuttunut Milesin kirjallisesta lahjakkuudesta. Miles on pysytellyt poissa Jamesin elämästä, koska ei ole pystynyt eikä halunnut käsitellä parhaan ystävänsä sairautta. Nyt hän on kuitenkin rakastunut ja makasi Jamesin naimisissa olevan sisaren Chloen kanssa. Chloe ja hänen lapsensa tulevat pian muuttamaan Milesin luo – tämä on jotain, mitä Miles ei aikonut koskaan paljastaa Jamesille.

Sinä yönä, jona he vihdoin saapuvat Barafundle Baylle, James paljastaa yllättäen koko matkan todellisen tarkoituksen: hän aikoo hukuttaa itsensä mereen ennen kuin kipu valtaa hänen elämänsä täysin. Hän pyytää ystäviään sallimaan suunnitelmansa ja kertomaan hänen perheelleen ja poliisille, että he heräsivät aamulla ja löysivät hänen ruumiinsa kellumasta vedestä. Järkyttyneinä pelkästä ajatuksestakin, kaikki kolme kieltäytyvät; Miles hetken epäröityään. Kuitenkin, kadotettuaan hetkellisesti sen laukun jossa olivat Jamesin morfiini ja kaikki kipulääkkeet, ja nähtyään hänen kamppailevan erittäin kovan kivun kanssa, he muuttavat mielensä ja suostuvat auttamaan ystäväänsä.

Aamun koittaessa James ui mereen, muiden luvatessa pysytellä hänen rinnallaan loppuun saakka. Lopulta ainoastaan Miles jää Jamesin vierelle tämän hukuttaessa itsensä Davyn ja Billin katsellessa maalta. Miles kantaa Jamesin ruumiin takaisin maihin ja miehet jäävät katselemaan yhä lipuvaa aallokkoa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Observerin Philip French kutsui elokuvaa "päteväksi, melko tutuksi ja ennalta-arvattavasi, vaikkakaan ei kovin vastenmieliseksi". [3] Santa Monica Daily Pressin Citron kutsui sitä "mukaansatempaavaksi, liikuttavaksi ja kiehtovaksi kokemukseksi".[2] The Guardianin O'Neill kuvaili sitä "pikareskiksi ja pitkälti suunnattomaksi mainiten, että elokuva sai varsinaisen suuntansa vasta sen loppupuolella". [4]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reynolds, Simon (2011) "Trailer: Benedict Cumberbatch's 'Third Star' (Arkistoitu – Internet Archive)", Digital Spy 6.5.2011
  2. a b Citron, Cynthia: Movie review: ‘Third Star’ worth the climb Santa Monica Daily Press. 7.7.2011. Viitattu 22.6.2023. (englanniksi)
  3. French, Philip (2011) "Third Star – review", The Observer 22.5.2011
  4. O'Neill, Phelim (2011) "Third Star – review", guardian.co.uk 19.5.2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]