These Days

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
These Days
Bon Jovi
Studioalbumin These Days kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  lokakuu 1994 – huhtikuu 1995
 Julkaistu Eurooppa
19. kesäkuuta 1995
Yhdysvallat
27. kesäkuuta 1995
 Formaatti CD-levy
Vinyylilevy
C-kasetti
 Tuottaja(t) Peter Collins
Jon Bon Jovi
Richie Sambora
 Tyylilaji hard rock
 Kesto 63.55
 Levy-yhtiö Mercury Records
Bon Jovin muut julkaisut
Cross Road
1994
These Days
1995
Crush
2000

These Days on yhdysvaltalaisen rock-yhtye Bon Jovin kuudes studioalbumi. Albumi julkaistiin vuoden 1995 kesäkuussa, ja sen tuottivat Peter Collins sekä yhtyeen laulaja Jon Bon Jovi ja kitaristi Richie Sambora. These Days on Bon Jovin ensimmäinen albumi basisti Hugh McDonaldin kanssa, sillä yhtyeen alkuperäinen basisti Alec John Such oli erotettu yhtyeestä ennen albumin äänittämistä.[1]

Teemaltaan These Days on hyvin poikkeava yhtyeen muuhun tuotantoon verrattaessa, ja sen kappaleiden yleisilme on hyvin synkkä. Musiikillisesti albumi on hyvin samanlainen kuin edeltäjänsä, vuoden 1992 Keep the Faith. Jon Bon Jovi ja Richie Sambora kirjoittivat These Daysin kappalemateriaalin suurimmaksi osaksi kahdestaan, mutta myös yhtyeen pitkäaikainen yhteistyökumppani Desmond Child oli mukana yhteensä neljän kappaleen säveltämisessä.

Albumi julkaistiin vuoden 1995 kesäkuussa, ja siitä tuli nopeasti valtavan suosittu ja kansainvälinen kaupallinen menestys. Yhdysvalloissa se oli Billboard 200 -albumilistan oli yhdeksäs ja myi platinalevyn verran eli yli miljoona kappaletta,[2] mutta erityisen suosion albumi saavutti Euroopassa ja Japanissa. Kaupallisen menestymisen johdosta albumin erikoispainos julkaistiin Euroopassa vain vuosi alkuperäisen albumin jälkeen, ja Japanin Oricon -listan ykköseksi noussut These Days myi Japanissa julkaisuviikollaan yli 379 000 kappaletta, ja siitä tuli Japanin äänitehistorian nopeimmin myynyt ulkomaalaisen artistin tai yhtyeen julkaisema äänite. Japanin ohella These Days nousi listaykköseksi myös kymmenessä muussa maassa.

These Daysilta julkaistiin viisi singleä: ”This Ain’t a Love Song”, ”Something for the Pain”, ”Lie to Me”, ”These Days” ja ”Hey God”. Albumin tavoin myös singlejulkaisut menestyivät hyvin, ja esimerkiksi Britannian singlelistalla viidestä singlestä neljä nousi kymmenen parhaan joukkoon.[3]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hugh McDonaldille These Days oli ensimmäinen albumi Bon Jovin basistina.

Bon Jovi päätti vuoden 1992 albumiaan Keep the Faith seuranneet kaksi kiertuettaan vuoden 1993 joulukuussa 174 konsertin jälkeen. Yhtye piti tämän jälkeen hetken ajan lomaa, mutta laulaja Jon Bon Jovi sävelsi tästä huolimatta lyhyen tauon aikana aktiivisesti uutta kappalemateriaalia myöhempää käyttöä varten. Vuoden 1994 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana hän sävelsi kitaristi Richie Samboran kanssa yhteensä neljäkymmentä kappaletta, joista myös äänitettiin demoversiot.

These Days oli alun perin määrä julkaista vuoden 1994 aikana, mutta Jon Bon Jovi ja Richie Sambora halusivat panostaa albumin kappalemateriaalin laatuun ja albumin julkaisua päädyttiin siirtämään. Sen sijaan yhtye äänitti vuoden 1994 heinäkuussa kappaleet ”Someday I’ll Be Saturday Night” ja ”Always” lokakuun alussa julkaisemalleen kokoelma-albumille Cross Road, joka oli kansainvälisesti suuri kaupallinen menestys pitkälti yhtyeen vanhojen hittien, myös valtavan suureksi maailmanlaajuiseksi suosikiksi nousseen ”Alwaysin” ansiosta.

Basisti Alec John Suchin virhealttius konserteissa oli muodostunut ongelmaksi muulle yhtyeelle vuoden 1993 aikana.[4] Vuonna 1994 Cross Roadin uusien kappaleiden äänittämisen jälkeen yhtye päätti erottaa Suchin tehtävästään.[4][1] Hänen tilalleen hankittiin sessiomuusikkona ansioitunut Hugh McDonald, joka oli tehnyt yhtyeen kanssa yhteistyötä jo 1980-luvulla ja soittanut muun muassa Bon Jovin ensimmäisen hitin ”Runaway” ensimmäisellä levytetyllä versiolla. Kokoonpanovaihdoksen jälkeen mittava kappalemateriaalin määrä työstettävänään Bon Jovi oli valmis aloittamaan uransa kuudennen studioalbumin äänittämisen.

Kappalemateriaalin säveltäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Bon Jovin ja Richie Samboran laulunkirjoittaminen korostui These Daysilla merkittävästi.

Jon Bon Jovi kirjoitti albumille yksin kappaleet ”Something to Believe In” ja ”(It’s Hard) Letting You Go”. ”Something to Believe In” oli ensimmäinen albumille sävelletty kappale, sillä Bon Jovi oli kirjoittanut sen yhtyeen viettäessä taukoa vuoden 1994 alussa.[5] Kappaleen ”(It’s Hard) Letting You Go” Bon Jovi kirjoitti alun perin elokuvaan Kultaiset aamut, siniset illat, jossa hän oli näytellyt pienessä sivuosassa. Lopun albumin kappaleista hän sävelsi suurimmaksi osaksi Richie Samboran kanssa, ja albumin lopullisen painoksen neljästätoista kappaleesta he kirjoittivat kahdestaan kahdeksan. Yhtyeen kanssa jo 1980-luvulla useita eri hittikappaleita kirjoittanut lauluntekijä Desmond Child sävelsi heidän kanssaan lopullisen albumin kappaleista kolme, joiden lisäksi hän kirjoitti kappaleen ”Hearts Breaking Even” kaksin Jon Bon Jovin kanssa. ”Hearts Breaking Even” sai innoituksensa Richie Samboran suhteesta Heather Lockleariin.[5] Niin ikään Childin kanssa kirjoitettu ”Diamond Ring” sävellettiin alun perin 1980-luvulla New Jersey -albumia varten, mutta se ei lopulta päätynyt albumille lainkaan.[5]

Albumin musiikissa on vaikutteita soulista, bluesista, rhythm and bluesista ja 1970-luvun rockmusiikista. Musiikillisten tyylilajien kirjosta huolimatta tuottaja Peter Collinsin avustuksella yhtyeen onnistui taltioida albumille lopputulos, jossa yhtyeen tyyli ja kädenjälki on kuitenkin varsin selvästi läsnä. Albumin musiikillinen teema mukailee suurimmaksi osaksi edeltäjänsä Keep the Faithin tyyliä.

Sanoituksiltaan albumi on hyvin synkkä, mikä oli yhtyeelle sen aiempaan tuotantoon verrattuna uutta. Esimerkiksi kappaleiden ”My Guitar Lies Bleeding in My Arms” ja ”(It’s Hard) Letting You Go” yleisilme on sanoitusten ohella synkkä ja melankolinen myös musiikillisesti.

Albumin avauskappale ”Hey God” on yksi yhtyeen uran musiikillisesti raskaimpia kappaleita, ja se käsittelee sanoituksiltaan eri ihmisten välisiä tasoeroja epätoivoisessa maailmassa, jossa toimeentulo vähällä käy raskaaksi.[6] T. Rex -yhtyeen musiikillisesti innoittama ”Something for the Pain” oli Jon Bon Jovin mukaan haastavin sävellettävä albumille, ja se kirjoitettiin uudelleen moneen kertaan ennen lopullisen version valmistumista.[5] Hyvin vahvasti rhythm and blues -vaikutteinen ”This Ain’t a Love Song” on saanut innoituksensa muun muassa Wilson Pickettin tuotannosta.[5] Nimikkokappaleen ”These Days” sanoitus on Jon Bon Jovin mukaan kappaleen kertojan ja kuulijan välillä tapahtuva vuorovaikutus.[5] Kappaleen ”Lie to Me” on sanottu olevan jatkumoa ’”Livin’ on a Prayerin” Tommyn ja Ginan tarinalle.’[5] Southside Johnny and The Asbury Jukes -yhtyeen torvisektio vierailee niin ikään rhythm and blues -vaikutteisessa kappaleessa ”Damned”.[5] ”My Guitar Lies Bleeding in My Arms” -kappaleen sävellysprosessi oli hyvin samantapainen kuin Keep the Faith -albumin ”Bed of Rosesin”: Jon Bon Jovilla ja Richie Samboralla oli vaikeuksia kappaletta säveltäessä, joten he purkivat tämän tunteensa itse kappaleeseen.[5] Jon Bon Jovi ja Desmond Child sävelsivät kappaleen ”If That’s What it Takes” on Jon Bon Jovin mukaan verrattavissa New Jerseyn hittiin ”I’ll Be There for You”.[5]

Albumin äänittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin tuottajaksi palkattiin Peter Collins, joka oli aiemmin tehnyt yhteistyötä muun muassa Alice Cooperin sekä yhtyeiden Rush ja Queensrÿche kanssa. Myös Jon Bon Jovi ja Richie Sambora osallistuivat albumin tuottamiseen. Albumin äänittäminen aloitettiin vuoden 1994 lokakuussa Nashvillessa, mutta kymmenen päivää äänitysten alkamisen jälkeen tulokseen tyytymätön Jon Bon Jovi halusi aloittaa albumin työstämisen studiossa täysin alusta. Seuraavan neljän kuukauden kuluessa albumia äänitettiin hänen Sanctuary I -kotistudiollaan New Yorkin Woodstockissa sekä kolmella eri äänitysstudiolla Kalifornian Los Angelesissa. Bob Clearmountain miksasi albumin Los Angelesissa.

Vuoden 1994 joulukuussa albumin äänittäminen keskeytyi, kun kitaristi Richie Sambora avioitui näyttelijä Heather Locklearin kanssa. Samboran avioliiton ohella yhtyeen levytystauon motiivina oli tehdä pienimuotoinen klubikiertue kokoelma-albumi Cross Roadin markkinointia varten.[4]

Lähes koko albumin, poikkeuksena kappaleet ”Diamond Ring” ja ”(It’s Hard) Letting You Go”, pohjaosuudet äänitettiin Sanctuary I -studiolla. Richie Sambora äänitti rytmikitaraosuutensa albumille Los Angelesissa, ja pianisti David Bryan äänitti piano- ja kosketinsoitinosuutensa New Jerseyssä. Myös Jon Bon Jovi äänitti albumin lauluosuutensa suurimmaksi osaksi New Jerseyssä. Vuoden 1994 lokakuussa Nashvillessa äänitetystä materiaalista lopulta vain murto-osa päätyi albumille.

Julkaisu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sputnikmusic -sivuston julkaisemassa arviossa These Daysia kutsuttiin ”Bon Jovin parhaaksi ja aliarvostetuimmaksi albumiksi.”[6] Erityisesti Jon Bon Jovin ja Richie Samboran kirjoittaman kappalemateriaalin vahvuus sai hyvän vastaanoton.[6]

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro NimiTekijä(t) Kesto
1. Hey God  Jon Bon Jovi, Richie Sambora 6:12
2. Something for the Pain  Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Desmond Child 4:50
3. This Ain't a Love Song  Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Desmond Child 5:07
4. These Days  Jon Bon Jovi, Richie Sambora 6:30
5. Lie to Me  Jon Bon Jovi, Richie Sambora 5:36
6. Damned  Jon Bon Jovi, Richie Sambora 4:30
7. My Guitar Lies Bleeding in My Arms  Jon Bon Jovi, Richie Sambora 5:44
8. (It's Hard) Letting You Go  Jon Bon Jovi 5:54
9. Hearts Breaking Even  Jon Bon Jovi, Desmond Child 5:06
10. Something to Believe In  Jon Bon Jovi 5:27
11. If That's What It Takes  Jon Bon Jovi, Richie Sambora 5:20
12. Diamond Ring  Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Desmond Child 3:48
13. All I Want Is Everything (Ei Yhdysvaltain versiossa)Jon Bon Jovi, Richie Sambora 5:18
14. Bitter Wine (Ei Yhdysvaltain versiossa)Jon Bon Jovi, Richie Sambora 4:36

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bon Jovi Artistfacts Songfacts.com. Viitattu 16.12.2014. (englanniksi)
  2. Bon Jovi - These Days (1995) - Awards on Allmusic.com allmusic.com. Viitattu 30.3.2013. (englanniksi)
  3. Bon Jovi – The Official Charts Company The Official Charts Company. Viitattu 16.12.2014. (englanniksi)
  4. a b c Bon Jovi VH1 -kanavan Behind the Music -dokumentissa.
  5. a b c d e f g h i j Jon Bon Jovi talks about These Days 1995 / 2.8.2013. YouTube. Viitattu 16.12.2014. (englanniksi)
  6. a b c Bon Jovi – These Days (1995) Album Review 24.4.2014. Sputnikmusic.com. Viitattu 16.12.2014. (englanniksi)