The Sugarhill Gang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Sugarhill Gang
The Sugarhill Gang 2007.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1975
Kotipaikka Yhdysvallat Englewood, New Jersey, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Wonder Mike
Master Gee
Big Bank Hank

Levy-yhtiö

Sugarhill Records

The Sugarhill Gang on yhdysvaltalainen hip hop -yhtye, joka tuli tunnetuksi vuoden 1979 hittinsä ”Rapper's Delight” myötä. Yhtyeen debyyttisingle ”Rapper's Delight” oli ensimmäinen Yhdysvaltain singlelistoille Top40:en noussut hip hop -single ja yksi kaikkien aikojen ensimmäisistä rap-kappaleista.

Sugarhill Gangin jäsenet Wonder Mike, Big Bank Hank ja Master Gee ovat kaikki kotoisin Engelwoodista New Jerseystä. Nämä kolme räppäriä yhdessä kolmen sessiomuusikon (tuleva Living Colour -basisti Doug Wimbish, kitaristi Little Axe ja rumpali Keith LeBlanc) olivat mukana kaikilla yhtyeen äänitteillä. Ryhmän kokosi tuottaja Sylvia Robinson, joka perusti myös Sugar Hill Recordsin yhdessä aviomiehensä levymoguli Joe Robinsonin kanssa.

”Rapper's Delightista”, jonka pääbassolinja oli otettu Chicin kappaleesta ”Good Times”, tuli maailmanlaajuinen hitti, myyden yli kahdeksan miljoonaa kopiota. Se saavutti vuonna 1979 sijan 36 Yhdysvaltain poplistoilla ja sijan neljä R&B-listalla. ”Rapper's Delightia” pidetään usein ensimmäisenä rap-singlenä, mutta pari viikkoa ennen sitä ilmestyi Fatback Bandin ”King Tim III (Personality Jock)”.

Rapper's Delightin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Rapper's Delight” on jäänyt Sugarhill Gangin ainoaksi listamenestykseksi. Sitä seuranneet ”Apache”, ”Eight Wonder”, ”Rapper's Reprise [Jam Jam]” ja ”Showdown” (yhdessä Furious Fiven kanssa) jäivät menestykseltään vaatimattomimmiksi. Yhtye lopetti 1980-luvun puoliväliin mennessä, mutta teki comebackin vuonna 1999 lapsille suunnatun rap-albumin Jump on It myötä.[1]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sugarhill Gang (1980)
  • 8th Wonder (1982)
  • The Best Of Sugarhill Gang: Rapper's Delight (1996)
  • Jump On It! (1999)
  • The Story Of Sugarhill Records (2005)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]