Hills Have Eyes 2 (vuoden 1985 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hills Have Eyes 2
The Hills Have Eyes Part II
Ohjaaja Wes Craven
Käsikirjoittaja Wes Craven
Tuottaja Barry Cahn
Jonathan Debin
Peter Locke
Säveltäjä Harry Manfredini
Kuvaaja David Lewis
Leikkaaja Richard Bracken
Erikoistehosteet Dick Brownfield
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Hills Two Corporation VTC
Ensi-ilta
ei ensi-iltaa Suomessa
Kesto 91 minuuttia (leikkaamaton DVD-julkaisu)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti noin 700.000 USD
Edeltäjä Yön silmät
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Hills Have Eyes 2 (engl. The Hills Have Eyes Part 2, epävirallinen nimi Yön silmät 2) on yhdysvaltalainen, ohjaaja Wes Cravenin ohjaama ja käsikirjoittama kauhuelokuva vuodelta 1985.[1] Elokuva on jatkoa Wes Cravenin aiemmalle elokuvalle Yön silmät (The Hills Have Eyes) vuodelta 1977.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa Bobby Carterin (Robert Houston) ja hänen psykiatrinsa keskustellessa ensimmäisen elokuvan tapahtumista, joista on nyt kulunut kahdeksan vuotta. Bobby on edelleen traumatisoitunut noista tapahtumista. Hän ja Rachel (Janus Blythe) ovat kehittäneet uuden huipputehokkaan polttoaineen moottoripyörissä käytettäväksi ja nykyään moottoripyörätallin omistajana Rachel on lähdössä tiiminsä kanssa kisaamaan samaiselle aavikolla, jolla aiemmat kauheudet tapahtuivat. Bobbylle ajatus on liikaa. Rachelin tiimiin kuuluvat Cass, Roy, Harry, Hulk, Foster, Jane ja Sue sekä mukaan otettava koira "Hirviö", joka oli aiemmin Carterien omistuksessa, mutta nykyisin Rachelin koira.

Seurue eksyy matkalla aavikon läpi ja pysähtyy vanhan kaivoksen luokse korjaamaan polttoainevuotoa bussista. Kaivoksessa lymyilee Pluto, joka nähtävästi on jäänyt eloon Hirviön aiemmista puremista. Pluto hyökkää Rachelin kimppuun ja onnistuu ryöstämään seurueelta yhden näiden kilpamoottoripyöristä. Roy ja Harry lähtevät jahtaamaan Plutoa, mutta epäonnistuvat: Harry jää putoavan lohkareen alle ja Roy joutuu yli kaksimetrisen kannibaalin, The Reaperin, (John Bloom) yllättämäksi. Yön saapuessa seurue jää odottamaan ystäviään kaivokselle, mutta koska näitä ei kuulu Rachel ja Hulk lähtevät etsimään näitä. The Reaper on kuitenkin ottanut seurueen tähtäimeensä ja listii näitä yksi kerrallaan. Rachel koirineen löytää Pluton, mutta joutuu The Reaperin rakentamaan ansaan ja lyö päänsä kiveen. Henkiin The Reaperin kynsistä aiemmin jäänyt Roy onnistuu yllättämään Pluton, joka syöksyy Hirviön työntämänä kielekkeeltä kuolemaansa. Kaivoksella ei The Reaperin käsittelyn jälkeen ole enää elossa kuin Cass, joka onnistuu päihittämään kannibaalin hapolla ja paikalle saapuvan Royn kanssa he ansoittavat polttoaineella bussin ja sytyttävät The Reaperin liekkeihin aavikon yössä. The Reaper ei kuollut ja tulee liekeissä juoksemalla kohti Cassia ja Roy:ta. He ehtivät väistää ja The Reaper putoaa kaivokseen. Ainoina eloonjääneinä Cass, Roy ja Hirviö lähtevät jalan paluumatkalle aavikon aamun sarastaessa.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Berryman  … Pluto 
 Robert Houston  … Bobby Carter 
 John Bloom  … The Reaper 
 David Nichols  … psykiatri 
 Virginia Vincent  … Ethel Carter 
 James Whitworth  … Jupiter 
 Suze Lanier-Bramlett  … Brenda 
 Tamara Stafford  … Cass 
 Kevin Spirtas  … Roy 
 John Laughlin  … Hulk 
 Willard E. Pugh  … Foster 
 Peter Frechette  … Harry 
 Colleen Riley  … Jane 
 Penny Johnson Jerald  … Sue 
 Janus Blythe  … Rachel / Ruby 
 Lance Gordon  … Mars 
 Brenda Marinoff  … Katy 

Kohtelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion elokuvatarkastamo asetti elokuvalla ennakkotarkastuksessa 7.11.1986 ikärajan KK (Kokonaan kielletty), joten elokuvaa ei saanut Suomessa laillisesti esittää eikä levittää.[2][3] Täyskielto kumoutui vasta vuonna 1.1.2001 kuvaohjelmien tarkastusta koskevan lakimuutoksen yhteydessä.[4][5]

Vuoden 2007 uusi versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten sarjan ensimmäisestäkin elokuvasta, Yön silmät, myös tästä toisesta elokuvasta on tehty uudelleenfilmatisointi. Uusintafilmatisointi kulkee nimellä The Hills Have Eyes 2 ja sen ohjasi Martin Weisz vuonna 2007. Sen juoni on kuitenkin varsin poikkeava tästä elokuvasta eikä ole siten tämän elokuvan toisinto, vaikka nimi onkin sama.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gilbey, Ryan: Wes Craven obituary Film. 31.8.2015. The Guardian. Viitattu 3.10.2018. (englanniksi)
  2. Hills Have Eyes Part II, The Elonet. Viitattu 28.4.2018.
  3. Sedergren, Jari.: Taistelu elokuvasensuurista : valtiollisen elokuvatarkastuksen historia 1946-2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, [2006]. 85017263. ISBN 9517468121, 9789517468121. Teoksen verkkoversio.
  4. FINLEX ® - Hallituksen esitykset: HE 2/2000 www.finlex.fi. Viitattu 10.3.2018.
  5. FINLEX ® - Säädökset alkuperäisinä: Laki kuvaohjelmien tarkastamisesta 775/2000 www.finlex.fi. Viitattu 10.3.2018.