Teresztenye

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teresztenye

Teresztenye

Koordinaatit: 48°26′N, 20°36′E

Valtio Unkari
Lääni Borsod-Abaúj-Zemplén
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 8.7 km²
Väkiluku (2014) 27
 – Tiheys 3.1 as./km²
Aikavyöhyke UTCCET (UTC+1)
 – Kesäaika UTCCEST (UTC+2)
Postinumero 3757
Suuntanumero(t) 48
Teresztenye on kylä Borsod-Abaúj-Zemplénin läänissä, Koillis-Unkarissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisissä virallisissa asiakirjoissa vuonna 1272 kylä mainittiin nimellä Trestene. Teresztenyessä on ikoninen kirkko, joka on rakennettu Árpád-dynastian aikana.

Teresztenyen väkiluku oli muistiinpanojen mukaan 273 vuonna 1870, mutta siitä lähtien asukasmäärä on jatkuvasti laskenut. Vuonna 2000 kylän väkiluku laski 30 asukkaaseen ja nykyään (2014) Teresztenyessä on vain 27 asukasta. 1900-luvun aikana ja 2000-luvun alussa kylässä oli kukoistavaa maatalous-elämää ja satoja kotieläimiä kuten nautoja, hevosia ja sikoja. Ympäröivien peltojen viljely vaati kovaa työtä, sillä alueen maaperä on erittäin savista.

Toisen maailmansodan jälkeen kehittyvä teollisuus Unkarissa vapautti paljon työvoimaa alueella. Perhe-elämä Teresztenyessä alkoi hitaasti kadota ja alueen hiilikaivokset suljettiin, kun kylän nuoriso alkoi muuttiaa lähikaupunkeihin Miskolciin ja Kazincbarcikaan. Vanhempi väestö ei pystynyt viljelemään karkeita, vuorenrinteillä sijaitsevia peltoja, ja jopa kylän aikoinaan kuuluisa luumupuutarha kasvoi umpeen. Teresztenyestä, kuten monista muistakin pienistä kylistä Unkarissa, tuli lähes hylätty.

Aggtelekin kansallispuisto ulottuu kylän laidalle, minkä ansiosta kylä on pysynyt lähes alkuperäisessä muodossaan. Idyllinen luonto, rauhalliset asukkaat ja ympäröivä alue, jossa on runsaasti nähtävyyksiä (Aggtelek, Bükk-vuoret, Krásna Hôrkan linna) lisäävät jatkuvasti turismia kylässä. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]