Tequila (The Champsin kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Tequila" on vuoden 1958 meksikolaistyyppinen rock and roll -soitinmusiikkikappale, jonka oli kirjoittanut Danny Flores ja esittänyt The Champs. Julkaisuaikanaan kappale nousi ykkössijalle pop- ja R&B-listoilla ja siihen viitataan vielä nykyäänkin monesti populaarikulttuurissa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1957 Gene Autryn levy-yhtiö Challenge Records palkkasi Dave Burgessin (syntynyt vuonna 1934), kalifornialaisen rockabilly-laulaja-lauluntekijän joka esiintyi usein nimellä "Dave Dupree". Vuoden 1957 lopussa, kun levy-yhtiö ei ollut julkaissut yhtään hittiä, Challenge Records kääntyi Burgessin puoleen, joka järjesti levytyssession 23. joulukuuta Hollywoodissa. Studiossa olivat paikalla Burgess rytmikitarassa, Cliff Hills bassossa, Flores Trio (Danny Flores saksofonissa ja koskettimilla, Gene Alden rummuissa, ja ykköskitaristi Buddy Bruce) ja Huelyn Duvall laulaen taustalaulun.[2] He olivat ensisijaisesti kokoontuneet äänittämään Burgesin kappaleen "Train to Nowhere", kuten myös kappaleet "Night Beat" ja "All Night Rock", joista jälkimmäistä ei koskaan julkaistu.

Viimeinen äänitetty kappale oli "Tequila", joka oli enimmäkseen vain Flores Trion jammailua. Se perustui kuubalaiseen mamborytmiin. Kappaleessa sanotaan sana "Tequila" kolme kertaa. Kappale äänitettiin kolmeen kertaan, ja sen kirjoittaja Danny Flores oli myös se joka sanoi sanan "Tequila". Flores soitti myös kuuluisan "likainen saksofoni" -soolon.[3] Kappale toimi Challenge Recordsin 15. tammikuuta 1958 julkaiseman kappaleen "Train to Nowhere" B-puolena. Duvallin mukaan kappale ei aluksi menestynyt, mutta kun eräs DJ soitti B-puolta Clevelandissa, "Tequila" nousi Billboard-listan ykköseksi 28. maaliskuuta 1958.

Daniel Flores oli kirjoittanut kappaleen "Tequila", mutta koska hän oli töissä toisessa levy-yhtiössä, kappale pantiin hänen taiteilijanimensä "Chuck Rion" nimiin. 23. joulukuun äänityssessiossa mukana olleet kokoontuivat uudelleen levyttämään 20. tammikuuta 1958, nimellä The Champs; tarkkaan ottaen yhtye muodostui vasta kappaleen "Tequila" levyttämisen jälkeen. Kappaleessa on huomattu olevan sama rytmi kuin Bo Diddleyn vuoden 1958 kappaleessa "Dearest Darling".lähde?

The Champs levytti kappaleelle myös jatko-osan "Too Much Tequila", joka julkaistiin Challengen singlenä viininpunaisella etiketillä päästen Billboard Hot 100 -listalle sijalle 30. Vuonna 2020 Dave Burgess kokosi The Champs -yhtyeen uudelleen ja levytti 12 uutta kappaletta LP-levylle nimeltään "Tequila Party". Albumilta löytyy myös kappaleen "Tequila" "party"-versio ja se löytyy osoitteesta http://www.thechampsofficial.com.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Whitburn, Joel (2004): Top R&B/Hip-Hop Singles: 1942-2004. Record Research, s. 109.
  2. Huelyn Duvall: "Memories of the Tequila Recording Session" (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 21. elokuuta 2006.
  3. Grobaty, Tim: "Danny Flores Remembered", Spectropop. Viitattu 26. marraskuuta 2013.