Tamezō Mori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tamezō Mori (jap. 森為三), (18841940 tai myöhemmin) oli 1900-luvun alun japanilainen luonnontieteilijä.

Mori valmistui Tokion keisarillisen yliopiston tiedeosastolta vuonna 1904. Hänen päätutkimuskohteensa oli iktyologia eli kalat, mutta hän tutki kaikkia muitakin eläinryhmiä. Hän muutti Koreaan 1909. Hän toimi useita vuosia Keijōn ensimmäisen korkeanormaalikoulun professorina Soulissa [1]. Koulu oli eräänlainen yliopistoon valmistava oppilaitos.

Morin ensimmäinen julkaisu oli List of Vertebrate Animals of Korea (1916), jossa hän luettelee 306 alueella tavattua lintulajia. Tämän lisäksi hän julkaisi 16 muuta lintutieteellistä tiedonantoa. Hän järjesti Soulin museoiden kokoelmia. Hänen apunaan työskenteli japanilainen keräilijä Eizō Takahashi. Vuonna 1923 Mori laati luettelon The Catalogue of Specimens at the Exhibition of Specimens of the Natural History of Korea, jonka Luonnontieteellinen seura (Natural History Society) julkaisi. Luettelossa hän mainitsi 371 lintulajia. Osa kokoelmasta oli huonokuntoisena tallella yhä 1940-luvun puolivälissä. Toisen maailmansodan aikana Yhdysvaltain armeijan joukot muuttivat Soulin koulut parakeiksi, ja siirsivät kokoelmat kellareihin ja muihin varastoihin, joissa ne menivät sekaisin ja huonoon kuntoon.

Mori nimesi muun muassa joukon uusia kalalajeja.[2]

Amerikkalaiset joukot toimittivat Morin Japaniin aikaisin syksyllä 1945. Toisen lähteen mukaan hän kuoli 1940.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The fresh water fishes of Jehol (Report of the first Scientific expedition to Manchoukuo) (1934)
  • Coloured butterflies from Korea (1934)
  • Check list of the fishes of Korea (Memoirs of the Hyogo University of Agriculture) (1952)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inaba, Tsuguo: Keijō teikokudaigaku yoka ni tsuite Kyūshū daigaku daigakuin kyōikugaku kenkyūkiyō. 2004. Viitattu 21.02.2009. (japaniksi)
  2. ITIS