Tallinnan Suuren killan rakennus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tallinnan Suuren killan rakennus

220px
Osoite Pikk tn 17
Sijainti Tallinna, Viro
Koordinaatit 59°26′18″N, 24°44′42″E
Rakennustyyppi kiltarakennus
Valmistumisvuosi 1410
Rakennuttaja Suuri kilta
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Tallinnan Suuren killan rakennus on vuonna 1410 Pikk-kadun varrelle valmistunut Tallinnan Suuren killan kiltarakennus, joka toimii nykyisin Viron historiallisen museon tilana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiltarakennuksen ovi.

Tallinnan Suuri kilta oli alun perin kauppiaiden kilta eli saksalaisten kauppiaiden ammattikunnan korporaatio. Suuresta killasta tuli Tallinnan merkittävin kilta 1300-luvun puolivälillä. Sen jäsenistä valittiin esimerkiksi Tallinnan kaupungin raatiherrat. Suuren killan goottilainen kiltarakennus valmistui Tallinnan pääväylän Pikk-kadun varrelle vuonna 1410. Suuri kilta oli huomattavan varakas, mutta kiltatalon rakennuttaminen oli silti kallista. Rakennustöiden rahoittamiseksi kilta lainasi rahaa Pühavaimun kirkolta. Valmis kiltarakennus oli kirkollisia rakennuksia lukuun ottamatta keskiaikaisen Tallinnan suurin rakennus heti Tallinnan raatihuoneen jälkeen.[1] Rakennuksen tiloissa järjestettiin esimerkiksi killan jäsenten juhlatilaisuuksia, teatteriesityksiä ja tuomioistuimen kokouksia. Vuodesta 1872 rakennusta käytti myös pörssiyhdistys. Vuonna 1896 rakennuksessa järjestettiin Viron ensimmäinen elokuvaesitys.[2] Suuren killan toiminta päättyi vuonna 1920.[1] Vuodesta 1952[2] lähtien rakennuksessa on toiminut Viron historiallinen museo ja sen Viron historiaa käsittelevät näyttelyt.[3]

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen sisätiloja.

Kiltarakennuksen päätykolmiolla on korkeutta 20 metriä. Päätykolmiota koristaa Suuren killan vaakuna eli valkoinen risti punaisella pohjalla. Vaakuna on myös Tallinnan kaupungin pieni vaakuna. Rakennuksen suuren salin pituus on 26,5 metriä ja leveys 13,8 metriä.[1] Rakennuksen julkisivulla on pronssilla koristellut tammiset ovet.[2] Rakennuksen sivulla kulkee Pörssikäytävä eli Börsi käik.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Zetterberg, Seppo: Viron historia, s. 109–110. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007. ISBN 951-7465203.
  2. a b c Suurgildi hoone lugu Ajaloomuuseum. Viitattu 22.7.2019. (viroksi)
  3. a b Viron Historiallinen Museo – Suurkillan talo Visit Tallinn. Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau. Viitattu 22.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]