Keskustelu:Seurat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miten pitäisi tällä kertaa toimia hakusanan Seurat (hengellinen tilaisuus tai taidemaalari) kanssa? Tapaus klamydia on esimerkki hankalammasta tiestä, miten edettäisiin suorinta tietä riittävän hyvään lopputulokseen? --jeepo 16. huhtikuuta 2005 kello 20:44:08 (UTC)

Vaikka Wikipediaan kirjoittelenkin, niin en koe hallitsevani kuin pelkät alkeet toimintatavoista. Olisiko jaettu tila hyvä ratkaisu, kuten elämänsanalaisuus? Dcba
Jaettua tilaa ei tulisi käyttää, ellei toinen merkitys ole vain yhden virkkeen mittainen kommentti. Olisiko tässä tapauksessa järkevää luoda täsmennyssivu Seura? Siinä olisi linkit Seuraan (lehti), Seuroihin ja niihin olemassa oleviin artikkeleihin, joissa on sana seura (esim. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura). Seurat-artikkelin yläosassa voisi lukea: Seurat voi viitata myös erilaisiin yhdistyksiin (katso seura) tai taidemaalari Georges Seurat'han. --Tsemii 17. huhtikuuta 2005 kello 11:30:52 (UTC)
Kannatan ehdotusta täsmennyssivusta - sana seura/seurat on varsin yleisessä käytössä eri merkityksissä. Mahdollisesti tarvittaisiin erikseen täsmennyssivu Seurat, jotta samanniminen taidemaalarikin löytyisi. Vaihtoehtoisesti redirect Seura -> Seurat Myös hengelliset seurat esiintyvät toisinaan myös yksikkömuodossa seura, näin ainakin evankelisessa herätysliikkeessä. -- Ekhoc 17. huhtikuuta 2005 kello 12:02:23 (UTC)
Vastustan ehdotusta Seurat-täsmennyssivusta. Seurat on yleisemmin tunnettu herätyskokouksena. Artikkelin ylälaidassa voidaan mainita taidemaalarin koko nimi. Sitäpaitsi Seurathan on vain sukunimi, haluaako joku seuraavaksi tehdä täsmennyssivun sivuista Susi, Tavi jne? Voihan joku hakea vaikka Liisa Tavista sivulta Tavi... -Jean d'Arc 17. huhtikuuta 2005 kello 12:11:00 (UTC)
Lisäys:Seura-sivulla voi kyllä olla linkkejä muihin artikkeleihin, mutta senkään ei olisi hyvä olla täsmennyssivu. -Jean d'Arc 17. huhtikuuta 2005 kello 12:16:18 (UTC)

Käsitys virrellä katkaistavasta puheesta on kyllä historiallinen, mutta ei enää käytössä kuin äärimmäisen harvoin. Minusta tämä viittaus artikkelissa on näin ollen turha, tai ainakin se olisi muutettava selkeästi mennyttä aikaa kuvaavaksi. Kyseessä on siis herännäisyys. 20.lokakuuta -05 OK

Kaksi ehdotusta. 1. Englanninkielisen wikin sivu en:Revival meeting ei käsittele samaa asiaa vaan pikemminkin evankelioivan herätyskristillisyyden herätyskokouksia ja kokoussarjoja. Suomalaisten herätysliikkeiden seurat – joita tässä pääosin käsiteltäneen – juontavat juurensa pietismin konventikkeleista, joihin lisäämäni saksalainen, ruotsalainen ja tanskalainen kielilinkki viittaavat. Poistan sen, ellei tule vastustusta. 2. Koska eri liikkeiden seurakäytännöt ovat keskenään kovin erilaisia, olisi ehkä aiheellista lisätä niistä omat tiiviit esittelynsä. Nyt yleiskuvaus ei esim. sovi kovin hyvin herännäisseuroihin, minkä tradition parhaiten tunnen. Jos kannatusta ja muiden liikkeiden kuvauksia on tulossa, hoidan herännäisyydestä pienen kappaleen lähdeviitteineen. --Paappa 30. marraskuuta 2007 kello 20.14 (UTC)

Kannatan en-linkin poistoa. Revival meeting -artikkelin sisältö ei vastaa laisinkaan Seurat-artikkelia. Konventikkeleista kertovat artikkelit ovat lähempänä, mutta nekään eivät historiallisina artikkeleina vastaa kovin hyvin sitä, mitä nykyaikaiset seurat ovat. Ekhoc 30. marraskuuta 2007 kello 20.23 (UTC)
Totta puhut. Ehkä olisi parempi pienen odottelun jälkeen poistaa nykyiset kielilinkit ja täydentää konventikkeliplakaattijaksoa hiukan. Uusia kielilinkkejä sitten, jos löytyy paremmin suomalaista vastaava ilmiö toisenkielisestä versiosta. --Paappa 1. joulukuuta 2007 kello 19.32 (UTC)
Poistin sitten kielilinkin - historia kertoo, että poistin sen jo aiemmin edellä mainituista syistä, mutta botti näkyi sen taas lisänneen. Se tehnee työnsä englanninkieliseen wikiin lisätyn linkin perusteella. Revival meeting -artikkelin keskustelusivulla kommentoidaan: The revival meeting is essentially a US phenomenon, related to the Great Awakening. Tämä kommentti saa tukea artikkelin nykyisen sisällön perusteella. Kyseessä on herätyskokoussarja, jota suomalaisessa hengellisessä kontekstissa voisivat vastata esim. vapaiden suuntien ja evankelioivan herästyskristillisyyden monipäiväiset tapahtumat. Eri suomalaisten suuntausten tavanomaiset seuroiksi kutsutut hartaustilaisuudet lienevät toisentyylisiä tilaisuuksia. --Paappa 29. kesäkuuta 2008 kello 17.01 (UTC)

Kyllä tässä on tosiaan sellainen ongelma, että alun yleispäteväksi tarkoitettu kuvaus ei kuvaa ainakaan körttiseuroja millään tavalla. Ehdotan rakennetta, jossa aloitetaan historiallisella tarkastelulla ja sitten luonnehditaan eri herätysliikkeiden seuroja kutakin oman otsikkonsa alla. Paappa voisi nyt aloittaa sillä körttiseuroja koskevalla kappaleella, jota lupaili. Pkokko 11. huhtikuuta 2009 kello 19.55 (EEST)[vastaa]