Keskustelu:Lapinjärvi
Ajankohta | Tapahtuma | Tulos | (artikkelin versio) | |
17. – 30. tammikuuta 2009 | Vertaisarviointi | Arvioitu | (ikilinkki) | |
30. tammikuuta – 6. helmikuuta 2009 | Ehdolla hyväksi artikkeliksi | Hyväksytty | (ikilinkki) | |
Minulla on työn alla artikkelin parantaminen huomattavasti, mutta projekti on suurehko eikä onnistu kerralla, joten toivoisin, että ei tehtäisi suuria muutoksia (tai lähinnä ei alotettaisi uusia osioita) ennen kuin olen saanut omat lisäykseni valmiiksi. En viitsi lisätä "työn alla"-mallinetta, koska muutostenteko vaatii muutaman päivän Lakritsa 27. joulukuuta 2008 kello 01.12 (EET)
- Edellisen viestin pyyntö kumottu. Lakritsa 27. joulukuuta 2008 kello 14.18 (EET)
Ehdotuksia, mitä pitäisi vielä olla, että tästä saisi hyvän artikkelin? Ainakin muutamista rakennuksista pitää tehdä artikkeli. Lakritsa 13. tammikuuta 2009 kello 15.54 (EET)
- Aika hienolta alkaa vaikuttaa. Tästä saisi varmaan pienellä työllä vaikka suositellunkin. Laita artikkeli ihmeessä vertaisarviointiin. Siellä tulisi varmaan hyviä kommentteja. Roquai 15. tammikuuta 2009 kello 18.42 (EET)
Noh, pientä kiinnostusta olisi myös laajentaa mahdollisesti artikkeli aina suositelluksi artikkeliksi. Mitä pitäisi lisätä tuohon arvoon? Lakritsa 14. helmikuuta 2009 kello 22.39 (EET)
Vertaisarvionti
[muokkaa wikitekstiä]Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota. |
Lisään nyt sitten kunnasta kertovan artikkelin. Lakritsa 17. tammikuuta 2009 kello 21.36 (EET)
- Otsikointi on hoidettu aika hämärällä tavalla. Paljon lyhyitä kappaleita, jotka voisi yhdistää yhdeksi. Esim. Historia osuus voisi jakaa kahteen kappaleeseen: esihistoria–1700 ja 1700–nykypäivään. "Muuta"-otsikko äkkiä pois ja lauseen voi liittää johonkin sivulauseeksi tms. Nimi-osio voisi taas laittaa omaksi osuudeksi nimellä Etymologia. Samoin Hallinto-kappaleen alaotsikot voisi fuusioida. Tuntuu, että artikkeli olisi levinnyt käsiin ja sinne on sullottu kaikkea mahdollista pikkujuttuja ja suuremmat linjat on unohdettu. Esim. on aika triviaalia tietää paljonko viinapannuja kunnassa oli, mutta kiinnostavampaa olisi tietää mikä konkreettinen vaikutus viinanpoltolla oli kunnan talouteen. --qWerk 18. tammikuuta 2009 kello 00.34 (EET)
- En ole itsekään vielä tyytyväinen tuohon historia osuuteen, mutta "muuta"-otsikko poistettu, ystävyyskunnat lisätty hallintoon toistaiseksi. Muutan historian otsikot sekä tuon nimen: siitä varmaan löytyy lisää tietoa vielä. Lakritsa 18. tammikuuta 2009 kello 02.00 (EET)
- Ja sen verran vielä, että tarkoituksena olisi kertoa taloudesta jonkin verran. Lakritsa 18. tammikuuta 2009 kello 02.33 (EET)
- Olen qWerkin kanssa samaa mieltä siitä, että artikkelissa on hieman liikaa pikkujuttuja, minkä seurauksena esimerkiksi koulutusosio on mielestäni paisunut aivan liikaa. En välttämättä näe tarpeelliseksi, että koulutushistoriasta kerrottaisiin noin tarkasti. Historiaosuudessa puhutaan vain ja ainoastaan väestön ja tilojen määrästä. Kaikki muu on käytännössä jätetty pois (tai on siinä lyhyt maininta siitä, että Artjärvi erotettiin kunnasta 1865). Ei esimerkiksi puhuta mitään Lapinjärven perustamisesta, joka tapahtui mallineen mukaan Pernajasta 1575. On artikkelissa kuitenkin hyvääkin. Kulttuuri ja vapaa-aika sekä nähtävyydet ovat hoideltu mielestäni sopivan tiiviisti, mutta kaikki tarpeellinen kerrottuna. Sanotaanko, että tällä hetkellä hieman epätasapainoinen kokonaisuus. --PtG 18. tammikuuta 2009 kello 10.37 (EET)
- Latokartanon maanviljelyskoulu sekä Lantmannaskolan i Östra Nyland sekä Siviilipalveluskeskus (voisi hieman laajentaa) mielestäni pitävät olla erikseen, mutta yritän parhaani, että yhdistän otsikoita koulutuksen osalta muuten. Lakritsa 18. tammikuuta 2009 kello 11.54 (EET)
- Lisäilin ja yhdistelin melko paljon asioita, mm. pyydetty Lapinjärven perustaminen, talous, sosiaalitoimi sekä lyhensin koulutusta. Noita taulukoita tuossa "koulutus"-osiosta en viitsisi poistaa, ne kyllä pidentävät kyseistä osuutta, mutta omaavat mielestäni aika hyvin informaatiota. Lakritsa 18. tammikuuta 2009 kello 13.40 (EET)
- Alkaa näyttää selvästi paremmalta. Historiaosuudessa on nyt hieman lihaa luiden ympärillä. En Lapinjärven historiaa tunne, joten en pysty sanomaan, puuttuuko siitä mitään. En pyydä poistamaan enää koulutus-osiosta mitään, vaikka jossain määrin tuntuu, että se käsitellään turhankin tarkasti muihin osioiden nähden. Ei se enää ole niin suuri ongelma. Vaikea sanoa, mitä tarvitaan hyvään artikkeliin, mutta seuraavassa kuitenkin jotain aiheita, jotka kaipaavat lisätekstiä. Hallintoon myös äänestyshistoriaa (pääartikkelissa Lapinjärven kunnanvaltuusto -artikkelissa näyttäisi kyllä olevan jo kunnanvaltuuston historiallinenkin jakauma; RKP näyttäisi hallitsevan), maantieteestä voisi kertoa myös jotain muutakin kuin pelkät vesistöt (pinnanmuotoja, jotain mahdollisesti luonnosta, Ilveskallion vanha metsä lienee ainakin merkittävä luontokonde), talouteen tietoa kunnan suurimmista työllistäjistä, nähtävyyksiin maininta Struven ketjun mittauspisteestä (ehkä Porlammin kartanon yhteyteen). Nämä ovat tosiaan vain ehdotuksia, eikä kaikki ole välttämättä tarpeellisia hyvä artikkeli -statukseen. Lisäksi artikkelissa pitää tehdä kielenhuoltoa (voin katsoa pahimpia virheitä pois jossain välissä), ja viitteet pitäisi olla yhtenväisesti merkityt heti välimerkin jälkeen. Tällä hetkellä siellä on välillä viitteitä heti pisteen jälkeen ja välillä vasta pienen välin jälkeen. --PtG 19. tammikuuta 2009 kello 11.18 (EET)
Kävin vähän fiksailemassa artikkelia. Sisällöstä ei nyt ainakaan heti hyppinyt silmille mitään huomautettavaa, mutta yleisellä tasolla artikkeli tuntui olevan vähän keskeneräisen/viimeistelemättömän oloinen. Onko tällä tavoitteena hyvä tai suositeltu status? Jos ei kumpikaan, artikkeli on ihan hyvä näin. Hyväks saattaa mennä, suositelluksi ei ainakaan vielä. --Velma 18. tammikuuta 2009 kello 16.53 (EET)
- Tarkoituksena siis olisi saada artikkeli hyväksi, joten siihen lähinnä toivoisin ehdotuksia, mitä tarvitaan muuttaa ja teen sen mukaan muutoksia, tottakai. Lakritsa 18. tammikuuta 2009 kello 20.59 (EET)
Kuvista kommentteja: Kunnantalo-kuvasta voisi raja nurmikosta puolet pois. Jossakin muussa yhteydessä se ei haittaisi, mutta Wikipedian pienet kuvat eivät voi hyödyntää sitä. Kuvatekstiin vielä, mikä taloista on kunnantalo jne., samoin muihin kuviin vähän enemmän informaatiota kuin esimerkiksi "Kycklings", että satunnainen vilkaisija tietää, mitä se esittää. Iltaruskokuva on kaunis. --Ulrika 19. tammikuuta 2009 kello 13.03 (EET)
Kyläkartassa on numerot. Samat numerot voisi lisätä kyläluetteloon. --Ulrika 19. tammikuuta 2009 kello 13.11 (EET)
Pyydettyjä lisäyksiä ja muutoksia on nyt tehty: maantietoa lisätty, nähtävyyksiin lisätty Struven ketju ja Ilveskallio, hallinnon historia, numeroitu kylät, kunnantalon kuva muutettu sekä muita kuvatekstejä. Kiitoksia muuten kielenhuollosta. Lakritsa 20. tammikuuta 2009 kello 17.58 (EET)
- Hyvää työtä. Sellaisen asian kysyisin, että onko viitteissä/lähteissä jokin virhe. Ensimmäisessä kirjallisuuslähteessä on merkitty viimeisten sivujen kirjoittajaksi Mikael Kuvaja, mutta viitteissä tähän viitetään Korhonen-nimellä. --PtG 20. tammikuuta 2009 kello 21.02 (EET)
- Eipä siinä muuta kuin todella paha ajatusvirhe, hyvä kun huomasit. Siis kirjoittajat ovat Christer Kuvaja ja Mikael Korhonen Lakritsa 20. tammikuuta 2009 kello 21.43 (EET)
Huolsin kieltä ja typistin viitemallineista turhia tyhjiä kohtia pois. Piilotekstinä muokkauspuolella on merkittynä yksi epäselvä kohta. --Ulrika 21. tammikuuta 2009 kello 00.36 (EET)
- Minun moka. Tein myös pientä kielenhuoltoa aiemmin ja olin näemmä syöyt pari sanaa kokonaan pois. --PtG 21. tammikuuta 2009 kello 11.07 (EET)
Artikkeli on nyt ollut noin viikon vertaisarvionnissa ja tavoitteena on siis "Hyvä artikkeli"-status. Mitä vielä tarvitaan ennen kuin viikon päästä voisi siirtää äänestykseen? Olen lisännyt pätkän liikenneyhteyksistä + kuvan niistä ja ensi viikolla yritän ottaa selvää suurimmista työllistäjistä. Samoin pitäisi muutama kuva vielä ottaa mm. koulurakennuksista ja mahdollisesti jostain teollisuusrakennuksesta. Artikkeli on aika hyvin viiteistetty, joten tuskin se on ongelma? Lakritsa 25. tammikuuta 2009 kello 21.52 (EET)
- Jonkin verran siellä on punaisia linkkejä. Eihän niitä ihan nollaan tarvitse saada, mutta jos on helposti sinistettäviä, niin kannattaisi tehdä. Aina joku voi puuttua äänestyksessä niihinkin. --Ulrika 25. tammikuuta 2009 kello 21.59 (EET)
- Vilkaisin noista punaisista G. G. Rosenqvistiä ja Jacob Markusasia, eikä kummastakaan löydy Googlesta eikä tietosanakirjoista, joten niistä voisi poistaa linkitykset. Toisaalta jos G. G. Rosenqvist olikin teologian professori eikä meteorologian, sitten hänestä kyllä löytyy tietoa.--Ulrika 25. tammikuuta 2009 kello 23.48 (EET)
- Dogmatiikan professori, kansanedustaja Georg Gustaf Rosenqvist syntyi Lapinjärvellä, käväisenpä korjaamassa asian. --Paappa 26. tammikuuta 2009 kello 09.05 (EET)
- Kun meteorologista poistaa muutaman kirjaimen, siitähän tulee teologi:) --Ulrika 26. tammikuuta 2009 kello 09.29 (EET)
- Oikea meteorologian professori lisätty, paha kämmi taas. Tieto Markusaksesta on Lapinjärven historiassa. Punaisista linkeistä sen verran, että Pukaron kartano on työn alla, samoin Rutumin kartanosta löytynee tietoja. Lähinnä ajattelin pitäisikö joku osio vielä lisätä? Lakritsa 26. tammikuuta 2009 kello 17.04 (EET)
- Kun meteorologista poistaa muutaman kirjaimen, siitähän tulee teologi:) --Ulrika 26. tammikuuta 2009 kello 09.29 (EET)
- Dogmatiikan professori, kansanedustaja Georg Gustaf Rosenqvist syntyi Lapinjärvellä, käväisenpä korjaamassa asian. --Paappa 26. tammikuuta 2009 kello 09.05 (EET)
- Mikäs on meteorologian professorin Oscar Vilhelm Johanssonin ja Lapinjärven yhteys? --Paappa 26. tammikuuta 2009 kello 19.51 (EET)
- Suora lainaus kirjasta Lapinjärven historia, kirjoittanut Mikael Korhonen sivu 697: "Helsingissä asuvia lapinjärveläisiä, joilla oli lujat siteet kotiseutuun, olivat muun muassa Oscar V. Johansson, myöhempi meteorologian professori, sekä G.G. Rosenqvist". Mielestäni tuo riittää kuuluisan lapinjärveläisen määritelmäksi, jos sinusta ei, niin poista se. Voisin yrittää löytää viitteet noihin henkilöihin, että voisi suoraan sieltä katsoa. Lakritsa 26. tammikuuta 2009 kello 21.08 (EET)
- Mikäs on meteorologian professorin Oscar Vilhelm Johanssonin ja Lapinjärven yhteys? --Paappa 26. tammikuuta 2009 kello 19.51 (EET)
- Kuka Kukin olin mukaan Johansson on ainakin syntynyt Helsingissä, tosin sen tiedot eivät aina ole luotettavia. Mutta toisaalta voihan hänellä silti olla sinne suku siteitä. --Ulrika 26. tammikuuta 2009 kello 21.50 (EET)
- Geophysica v. 1948 oli samaa mieltä. Född i Helsingfors, Student från Sv. Normallyc. Samalla löytyi pikkutieto, että Suomen toukokuun lämpöennätys, 31,0 astetta mitattiin Lapinjärvellä Itä-Uudellamaalla, 30.5.1995. --Tappinen 26. tammikuuta 2009 kello 22.45 (EET)
- Kuka Kukin olin mukaan Johansson on ainakin syntynyt Helsingissä, tosin sen tiedot eivät aina ole luotettavia. Mutta toisaalta voihan hänellä silti olla sinne suku siteitä. --Ulrika 26. tammikuuta 2009 kello 21.50 (EET)
- Kansallisbiografian artikkelissa todetaan, että "Oscar Vilhelm Johansson syntyi Lapinlahdelta Helsinkiin muuttaneen, hyvin toimeentulevan vuokra-ajurin ja kuljetusliikkeen pitäjän perheeseen." Syntymäpaikaksi mainitaan Helsinki. Artikkelin on kirjoittanut Ilkka Seppinen, jonka lähteenä on I. Seppinen, Ilmatieteen laitos 1838 - 1988 (1988). Joko Seppinen tai Korhonen on sekoittanut pitäjät. Omaa tutkimusta saanee harrastaa keskustelusivulla, joten totean, että yleisen elämänkokemuksen mukaan sukunimi Johansson on ollut 1800-luvulla (OWJ syntyi 1878) yleisempi Uudellamaalla kuin Ylä-Savossa asuvan rahvaan piiissä, minkä takia pidän Mikael Korhosen tietoa luotettavampana, etenkin jos hänellä on kyseisessä tekstikohdassa jokin lähdeviite. Asia olisi hyvä selvittää, koska Ison Tietosanakirjan mukaan Johansson tutki erityisesti ilmastonmuutoksia 1700-luvulta alkaen ja on siten ansioidensa lisäksi tietosanakirja-ainesta myös tutkimusalueensa ajankohtaisuuden takia. --Paappa 27. tammikuuta 2009 kello 03.58 (EET)
- Seppisen kirja on hyllyssäni; katsoin hakemiston Johansson-viitteet sihhen asti kun hän lähtee yliopistolle. Ei maininta apaikkakunnista. Sen sijaan aktiivisesti mukana ajan suurissa kiistoissa (joista osa kytee edelleen) ... haluatko, Paappa, aloittaa artikkelin ? --Tappinen 27. tammikuuta 2009 kello 19.59 (EET)
- Kansallisbiografian artikkelissa todetaan, että "Oscar Vilhelm Johansson syntyi Lapinlahdelta Helsinkiin muuttaneen, hyvin toimeentulevan vuokra-ajurin ja kuljetusliikkeen pitäjän perheeseen." Syntymäpaikaksi mainitaan Helsinki. Artikkelin on kirjoittanut Ilkka Seppinen, jonka lähteenä on I. Seppinen, Ilmatieteen laitos 1838 - 1988 (1988). Joko Seppinen tai Korhonen on sekoittanut pitäjät. Omaa tutkimusta saanee harrastaa keskustelusivulla, joten totean, että yleisen elämänkokemuksen mukaan sukunimi Johansson on ollut 1800-luvulla (OWJ syntyi 1878) yleisempi Uudellamaalla kuin Ylä-Savossa asuvan rahvaan piiissä, minkä takia pidän Mikael Korhosen tietoa luotettavampana, etenkin jos hänellä on kyseisessä tekstikohdassa jokin lähdeviite. Asia olisi hyvä selvittää, koska Ison Tietosanakirjan mukaan Johansson tutki erityisesti ilmastonmuutoksia 1700-luvulta alkaen ja on siten ansioidensa lisäksi tietosanakirja-ainesta myös tutkimusalueensa ajankohtaisuuden takia. --Paappa 27. tammikuuta 2009 kello 03.58 (EET)
- Tekaisenpa pikaisen tyngän. --Paappa 27. tammikuuta 2009 kello 20.46 (EET)
- Tynkää täydentäessäni luin tarkemmin Geophysican kirjallisuusluettelon. Johanssonin teoksista 1917 löytyy "(Jämte Signe Mattson) Lappträsksammanslutningen i Helsingfors under 25 år 1910-1935 (Från Lapptraäskbygden 3)." ja "Gamla väderleksregler i Lappträsk (Ibidem)". Alkaisinkohan uskoa johonkin yhteyteen ? --Tappinen 27. tammikuuta 2009 kello 22.44 (EET)
- Tekaisenpa pikaisen tyngän. --Paappa 27. tammikuuta 2009 kello 20.46 (EET)
- Tutkin hieman asiaa lisää ja löysin samasta kirjasesta Lapinjärven historia myös viittauksen V. Johanssoniin: Pukaron Lomnäsin kartanoon jotenkin liittyvä kauppias, on omistanut sen verran paljon vuosituloja, että on ollut äänioikeutettu Lapinjärvellä. Äidistä Amandasta en löytänyt viittauksia. Etsin tänään kirjastosta käsiin vielä Allardtin niteen Lappträsk socken, josta yritän löytää vielä viittauksia Oscar Johanssoniin liittyen. Oscar V. Johansson voi hyvinkin olla syntynyt Helsingissä, sitähän myöskään Lapinjärven historia ei sulje pois, mutta hänellä on selvästi ollut kuitenkin vaikutusta Lapinjärven asioihin ja häntä pidetään lapinjärveläisenä. Lähdeviitettä Korhosen tuohon tekstiin ei ole, harmillisesti. Lakritsa 27. tammikuuta 2009 kello 08.42 (EET)
- Selailin Lappträsk sockenin läpi, mutta en kyllä löytänyt viitteitä Johanssoniin lapinjärveläisyyteen löytänyt: hän on vain avustanut Allardtia kirjan tekemisessä. Taidan näillä tiedoilla ottaa hänet pois kuuluisista lapinjärveläisistä, lisään heti, jos saan paremman lähteen. Lakritsa 27. tammikuuta 2009 kello 15.36 (EET)
- Olen nyt saanut aikaan suurimmat työllistäjät, muutaman punaisen artikkelin pois (kiitos Ulrikalle Rosenqvististä) sekä pientä yleistä viimeistelyä. Lakritsa 27. tammikuuta 2009 kello 19.25 (EET)
- Artikkeli on nyt valmis sitten äänestykseen? Tai onko mitään mahdollisuuksia edes?Lakritsa 29. tammikuuta 2009 kello 20.32 (EET)
Lapinjärven kunnanjohtaja vaihtui
[muokkaa wikitekstiä]Nolona tunnustan, etten osaa editoida kuntatietoboksissa olevaa vanhentunutta kunnanjohtajan (Tiina Heikka) nimeä. Jospa joku näkisi sen vaivan, ja tätä linkkiä voi käyttää: https://kuntalehti.fi/tyopaikat/tyopaikkauutiset/lapinjarven-valtuusto-yksimielinen-jarkko-sorvanto-kunnanjohtajaksi/
Sananiekka57 (keskustelu) 27. maaliskuuta 2022 kello 18.26 (EEST)
- Kunnanjohtaja päivitettiin mallineeseen kesäkuussa, mutta hyödynsin nyt linkkiä leipätekstin lähteenä.--Puppe100 (keskustelu) 27. joulukuuta 2022 kello 18.42 (EET)