Tai-Pan (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa. Elokuvasta katso Tai-Pan.
Tai-Pan
Kirjailija James Clavell
Kieli Englanti
Genre Historiallinen fiktio
seikkailu
Kustantaja Atheneum
Julkaistu 1966
Sivumäärä 767[1]
Suomennos
Suomentaja E. J. Savolainen[1]
Kustantaja Otava[1]
Julkaistu 1987[1]
Sarja: Aasia-saaga
Edeltävä Shōgun
Seuraava Gai-Jin
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tai-Pan on James Clavellin kirjoittama romaani, joka on osa kirjailijan laajempaa Aasia-saagaa. Romaani kertoo eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista kauppiaista, jotka muuttivat asumaan Hongkongiin ensimmäisen oopiumsodan jälkeen. Romaanista on myös tehty elokuvaversio, joka on myös nimeltään Tai-Pan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Romaani alkaa kuvaten Britannian voittoa ensimmäisessä oopiumsodassa, jonka jälkeen maa saa haltuunsa Hong Kongin saaren. Vaikka saari on suurimmaksi osin asuttamaton eikä sen maasto ole suotuisa, se on helposti rantauduttavissa. Tästä syystä Britannian hallitus, sekä useat kauppahuoneet, uskovat saaren olevan hyvä tukikohta Kiinan kaupalle.

Romaanissa esiintyy useita henkilöitä, mutta se keskittyy erityisesti kahden kilpailevan kauppahuoneen omistajiin, Dirk Struaniin ja Tyler Brockiin. Molemmat miehet pyrkivät jatkuvasti tuhoamaan toinen toisensa sekä taloudellisesti että henkilökohtaisella tasolla. Struania kutsutaan romaanissa usein Tai-Paniksi, mikä on hänen kiinalaisilta saama lempinimi, joka on merkkinä tämän asemasta kaikkien muiden kauppahuoneiden päällikkönä. Brock pyrkii Sturanin tuhoamisen myötä saamaan haltuunsa tämän tittelin, ja nousemaan ikuiselta toiselta sijaltaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]