Tadeusz Sołtyk

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tadeusz Soltyk)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tadeusz Sołtyk

Tadeusz Sołtyk (30. elokuuta 1909 Radom14. heinäkuuta 2004 Varsova) oli puolalainen lentokonesuunnittelija.

Sołtyk valmistui insinööriksi vuonna 1934 Varsovan teknillisen yliopiston koneinsinööriosastolta ja alkoi työskennellä PZL-yhtiössä suunnittelijana. Hän osallistui PZL 23 Karaś- ja PZL.46 Sum -lentokoneiden suunnitteluun. Vuonna 1939 hän oli pääsuunnittelijan Stanisław Praussin kakkosmies.

Sołtyk osallistui toisen maailmansodan alussa Saksan hyökkäyksen torjuntayrityksiin mm. Kockin taistelussa syyskuussa 1939. Hän jäi vangiksi mutta pakeni ja piileskeli Puolan maaseudulla sodan ajan. Vuonna 1944 Neuvostoliiton vapautettua Puolan Saksan miehityksestä Sołtyk organisoi Lublinissa kokeellisen lentokonesuunnittelutoimiston (LWD) ja toimi sen johtajana.

Vuonna 1949 Sołtyk perusti Varsovan ilmailuinstituutin. Vuonna 1952 hän perusti sinne lentokoneiden suunnittelutoimiston. Vuonna 1955 ensimmäisen koulutuslentokoneen, PZL TS-8 Bies:n, prototyyppi oli valmis testeihin, ja sen valmistus alkoi vuonna 1957. Lentokone saavutti heti kolme maailmanennätystä. Sołtyk suunnitteli Puolan ensimmäisen suihkukoneen PZL TS-11 Iskra jatkokoutuskoneen, ja koelensi sen itse vuonna 1960. Iskra oli tarkoittetu Varsovan liiton koulukoneeksi, mutta tšekkoslovakialaisen Aeron L-29 voitti tämän kilvan. Puolan ilmavoimat osti Iskraa, ja konetta myytiin myös Intian ilmavoimille.

Vuodesta 1967 alkaen Sołtyk työskenteli Automaatioalan teollisen instituutin johtajana. Tämän jälkeen hän työskenteli vain laivojen automaatiojärjestelmien parissa. Hän siirtyi eläkkeelle vuonna 1992.

Tadeusz Sołtyk luennoi Łódźin, Gdańskin ja Varsovan teknillisissa korkeakouluissa ja asevoimien teknillisessä akatemiassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]