Tabrizin basaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tabrizin basaari
بازار تبری
Mattokauppiaita Tabrizin basaarissa.
Mattokauppiaita Tabrizin basaarissa.
Sijainti Tabriz, Iran
Koordinaatit 38°4′50.78″N, 46°17′32.23″E
Rakennustyyppi basaari
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Tabrizin basaari (pers. ‏بازار تبریز‎, Bāzār Tabriz) on basaari Tabrizin kaupungissa luoteisessa Iranissa. Se on yksi Lähi-idän vanhimpia basaareita ja maailman suurin katettu basaari. Se listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2010.

Tabrizin basaarin rakennusvuotta ei tarkalleen tiedetä, mutta sen nykyinen ulkoasu on kuitenkin Zandin dynastian loppuvuosilta 1700-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta.[1] Se oli jo kuitenkin merkittävä silkkitien keskus, ja Tabriz ja sen basaari olivat kuuluisia jo 1200-luvulla. Tabriz menetti asemansa 1500-luvulla safavidien pääkaupunkina, mutta säilytti silti merkityksensä taloudellisena keskuksena Ottomaanien valtakunnan nousukauteen asti 1700-luvun lopulle.[2]

Tabrizin basaari on muodostunut useista toisiinsa yhdistetyistä ja katetuista tiilirakennelmista ja suljetuista aukioista, joilla on monia eri käyttötarkoituksia.[2] Basaari on jaettu moniin osioihin, kuten Amirin basaari (kulta ja korut), kenkäbasaari ja Mozzafarieh (matot).[3] Kaupat ja työpajat reunustavat basaarin käytäviä. Kaupat ovat usein kaksikerroksisia, ja niiden ensimmäisessä kerroksessa on yleensä työ- ja kauppatila ja toisessa kerroksessa on varasto tai toimisto. Kauppojen pinta-ala on 10–25 neliömetriä. Kaupat on erotettu käytävistä pienellä rappusella.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moradi, Asghar Mohammad & Nassabi, Fatemeh: Bazaar of Tabriz; a sustainable architecture and urban area in Iran. ENHR 2007 International Conference ‘Sustainable Urban Areas’. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 1.9.2010). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cities of Iran: Tabriz Iran Chamber Society. Viitattu 1.9.2010. (englanniksi)
  2. a b World Heritage Committee inscribes seven cultural sites on World Heritage List 31.7.2010. UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 1.9.2010. (englanniksi)
  3. Moradi & Nassabi, s. 3
  4. Moradi & Nassabi, s. 6

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]