Tansanian–Sambian rata

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta TAZARA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tansanian rautatiet kartalla
Veturi
Ifakaran rautatieasema

Tansanian–Sambian rata[1] (engl. Tanzania Zambia Railway, lyhyesti englanniksi Tan-Zam, myös TAZARA) on Kiinan kansantasavallan Tansaniaan rakentama 1 860 kilometriä pitkä rautatie, joka valmistui 1976. Rakentaminen oli aloitettu lokakuussa 1970, mutta jo heinäkuussa 1968 oli lähetetty ensimmäinen kiinalainen asiantuntijaryhmä tutkimaan radan rakentamista.[2]

Rata kulkee Kapiri Mposhista Lusakan pohjoispuolelta Dar-es-Salaamiin. Sambia vältti rautatien avulla Etelä-Afrikan tasavallan reittien käyttämisen. Rata sai alkunsa Julius Nyereren vierailulla Kiinan kansantasavaltaan helmikuussa 1965, kun hän pyysi Kiinaa auttamaan rautatien rakentamisessa Sambiaan. Tuolloin Tansanian osuus maailman kuparintuotannosta oli 15 %. Tätä aikaisemmin Nyerere oli pyytänyt apua Britannialta, Saksalta ja Maailmanpankilta tuloksetta. Kiinan kansantasavallan hallitus oli luvannut 988 miljoonan juanin korottoman lainan.

Rautatietä rakensivat kymmenet tuhannet Kiinasta tulleet kiinalaiset. Kaikkiaan 64 rakentajaa kuoli tauteihin ja villieläinten hyökkäyksiin. Lusakan esikaupungissa on hautausmaa kuolleille kiinalaisilla radanrakentajille. Tansanian hallitus oli toimittanut rakentajien käyttöön 50 asetta eläinten varalta.

Radassa on 320 siltaa ja 22 tunnelia. Sen varrelle tehtiin 93 asemaa.[2]

1960-luvulta alkaen Kiinan kansantasavalta tuki Tansanian kehitystä enemmän kuin 2 miljardin dollarin arvosta. Kiinalaisvoimin rakennettu rautatie olisi ollut rahalliselta arvoltaan noin 680 miljoonaa dollaria. Vuosien aikaan Kiinan kansantasavalta rakensi Tansaniaan yli 100 tehdasta.

Viime vuosina on harkittu radan yksityistämistä kiinalaiselle yritykselle sen kunnossa pitämiseksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kerkko Hakulinen & Sirkka Paikkala: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 181. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2013. ISBN 978-952-5446-80-7.
  2. a b China's Assistance in the Construction of the Tanzania-Zambia Railway 2000. Kiinan ulkoministeriö. (englanniksi)
  3. Chinese company to operate Zambia Tanzania railway Danwei 2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]