Täsmätoimitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Täsmätoimitus on erityisesti rakennustyömaiden logistiikan toimintatapa, jossa oikea määrä toimitetaan oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Täsmätoimituksen on tarkoitus olla logistisesti mahdollisimman tehokas toimitustapa. Täsmätoimitus edellyttää tarkkaa aikataulusuunnittelua sekä hyvää tiedonkulkua toimittajien, terminaalin ja työmaan välillä.

Runkovaiheen täsmätoimitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennustyömailla runkovaiheen täsmätoimitus pakataan terminaalissa kuljetusautoon niin, että se on helppo purkaa nosturilla työmaalla. Tuotteet voidaan pakata ja lastata terminaalissa esim. kerroksittain tai asunnoittain tai setittää asennuspaketeiksi. Toimituksessa vältetään turhat nostoja ja nosturi nostaa toimituksen holvilleselvennä ennalta merkattuihin paikkoihin. Ylimääräiset nostot minimoidaan huolellisella ennakkosuunnittelulla. Tavallisimmin täsmätoimituksien mukana laitetaan ikkunat, parvekeovet, patterit, kipsilevyt ja rangat, jotka toimitetaan terminaalin kautta. Materiaaleista muodostetaan kerroskohtaisia toimituksia, jotka ajetaan työmaalle kellontarkasti ja nostetaan suoraan holville ennalta suunnitelluille paikoille.

Sisätyövaiheen täsmätoimitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarvittavat materiaalit on etukäteen laskettu esimerkiksi asunto- tai kerroskohtaisesti. Toimitus viedään suoraan kohteeseen tai mahdollisimman lähelle kohdetta, jolloin turhia siirtoja ja materiaalihukkaa vältetään. Sisätyövaiheen täsmätoimituksessa käytettäviä materiaaleja voivat olla esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen laatat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]