Tälli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tälli Oy on suomalainen perheyritys, joka valmistaa korkeapainelaminaattituotteita ja -komponentteja teollisuuden ja kuluttajien tarpeisiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön perusti vuonna vuonna 1979 rakennuspuuseppä Ilkka Somppi puolisonsa Irja Sompin kanssa. Yrittäjällä itsellään oli ollut rakennusliike 1970-luvun alusta, jolloin hän aloitti öljykriisin aiheuttaman rakennustarvikepulan vuoksi ovien ja ikkunoiden valmistamisen oman rakennusliikkeen tarpeisiin.

Yrityksen nimi ”Tälli” on vanhaa puusepänterminologiaa ja tarkoittaa nykykielellä asetetta. Aikanaan oli tehtaissa ja verstaissa usein oma ammattimies tekemässä koneille työstöasetetta. Tämä ”tälläri” laittoi koneen valmiiksi tuotantoajoa varten, ja koneistus voi alkaa, kun kone oli ”tällissä”.

Ikkuna- ja ovituotanto jäi muutamassa vuodessa, ja yritys keskittyi kalusteiden valmistukseen. Massiivipuuhuonekaluvalmistus huipentui 1990-luvun lopussa. Ikean siirtäessä pois tuotantoaan pohjoismaista myös Tälli Oy muutti liiketoimintastrategiaansa korkeapainelaminaatin jatkojalostamiseen. Ensimmäiset laminaatista valmistetut sairaalakalusteet tulivat Tällin valmistukseen 1990-luvun puolivälissä.

Ensimmäiset koneinvestoinnit korkeapainelaminaattituotantoon tehtiin 1999, jolloin pääpaino oli laivateollisuuden kalustekomponenteilla. Formica IKI Oy myy ja markkinoi Iki-levyn jatkojalosteita ja Tälli Oy valmistaa itse tuotteet. Seuraavien viiden vuoden aikana investoitiin koneisiin ja laitteisiin sekä varastotiloihin, ja tällöin luovuttiin vaiheittain massiivipuuhuonekaluvalmistuksesta ja keskityttiin Kolhossa toimivaan Formican IKI Oy:n yhteistyön kehittämiseen.

Vuonna 2008 Formica IKI Oy muutti strategiaansa jatkojalosteliiketoiminnan suhteen ja keskittyi pelkän laminaatin valmistukseen Kolhossa. Tälli Oy:lle siirtyi nyt myös jatkojalosteliiketoiminnan kaupallinen puoli. Kaupallinen yhteistyö Starkin ja Puukeskuksen kanssa tiivistyi, kun kyseisistä tukkuliikkeistä tulee myös Tälli Oy:n viralliset jälleenmyyjät.

Tälli Oy valmistaa nyt kotimaiseen korkeapainelaminaattiin (IKI-levy) pohjautuvia komponentteja sopimusvalmistajana asiakkaiden mallien ja toiveiden mukaisesti yhteistyössä Formica IKI Oy:n kanssa. Asiakkaina rakennus-, laiva-, erikois-, elintarvike-, konepajateollisuus sekä kalustevalmistajat. Asiakaskunnassa 90 prosenttia koostuu kotimaisista asiakkaista. Tälli Oy valmistaa myös välillisesti Formica-konsernikauppana tuotteita Skandinavian ja Venäjän markkinoille.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeapainelaminaattia käytetään muun muassa korkean hygienian vaatimuksen kohteisiin, kuten sairaala- ja laboratorio kalusteisiin ja tiloihin. Helppohoitoisuutensa ja kestävyytensä ansiosta korkeapainelaminaatti soveltuu erinomaisesti myös koulu– ja päiväkotikäyttöön sekä julkitilasisustuksiin. IKI-levy levykomponentteja käytetään muun muassa lasten leikkipuistokalusteissa, ympäristörakenteissa, julkisivu ja parvekerakenteissa sekä elintarviketeollisuuden laitteissa ja tiloissa. Ulkokäyttöön tarkoitettu Formica IKI korkeapainelaminaatin tuotemerkki on Vivix[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]