Tähtitieteellinen vertausjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

tähtitieteellinen vertausjärjestelmä (engl. celestial reference system) on kolmiulotteinen vertausjärjestelmä, jonka asento on sidottu ekstragalaktisiin radiolähteisiin ja joka ei siten osallistu Maan pyörimisliikkeeseen.

Ekstragalaktiset radiolähteet ovat kvasaareita eli aktiivisten galaksien ytimiä. Ekstragalaktinen tarkoittaa Linnunradan ulkopuolista. Tähtitieteellistä vertausjärjestelmää käytetään tähtitieteellisten kohteiden paikkojen ilmoittamiseen ja satelliittien ratojen laskemiseen. Yhteys Maahan kiinnitettyyn Kansainväliseen terrestriseen vertausjärjestelmään saadaan Maan asentoparametrien (EOP, Earth Orientation Parameters) välityksellä.

Kansainvälinen tähtitieteellinen vertausjärjestelmä ICRS (International Celestial Reference System) on määritelty Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin (IAU, International Astronomical Union) päätöslauselmassa vuodelta 1997. Sen origona on aurinkokunnan massakeskipiste ja sen orientointi on määritetty ekstragalaktisten radiolähteiden (kvasaarien) suhteen. Origona voidaan käyttää myös Maan massakeskipistettä, mikäli tarkoituksena on kuvata esimerkiksi Maata kiertävien satelliittien ratoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]