Sysop

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sysop (engl. System Operator) on BBS-järjestelmän ylläpitäjä. Sysop on purkkinsa valvoja. Useimmiten purkki on oma ja henkilökohtaisella tietokoneella. Järjestelmässä ollut käyttäjä pystyi yleensä kutsumaan sysoppia reaaliaikaiseen chat-keskusteluun.

Joissakin BBS-ohjelmistoissa cosysop on tarkoitettu sysopin apulaiseksi hieman vähemmin oikeuksin.

Sysopin tehtäviin kuuluu järjestelmän (niin laitteiston kuin ohjelmiston) ylläpito. Laitteiston hallinnan ongelmakenttiä ovat laiterikot, kuten dial-up-modeemien rikkoontumiset (esimerkiksi salaman vaikutuksesta) ja kiintolevyjen rikkoutumiset. Ohjelmistopuolen ylläpidon suurimpia tehtäviä on uusien BBS-ohjelmistoversioiden asentaminen.

Käyttäjänhallinta on yksinkertaisimmillaan uusien käyttäjien hyväksymisestä aina monitahoisiin sosiaalisiin suhteisiin painottuvaa hallintaa. Sysop valvoo omaa purkkiaan, hyväksyy uusia käyttäjiä sekä epää tai laskee huonosti käyttäytyvien käyttäjien oikeustasoa.

Sysopin tehtäviin kuuluu myös tiedostojen lisäys ja poisto tiedostoalueilta, jos tehtävää ei ole delegoitu muille. BBS:n tiedotteiden eli bulletiinien ylläpito kuuluu myös Sysopille.