Synnytysmasennus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Synnytysmasennuksella tarkoitetaan äidin synnytyksen jälkeen kokemaa masennusta (monesti myös nimellä "synnytyksen jälkeinen masennus").

Vauvan syntymä saattaa aiheuttaa naiselle valtavan henkisen järkytyksen, vaikka siitä ei juuri olla puhuttu. Vasta viime aikoina synnytysmasennuksesta on voitu keskustella avoimemmin, eikä sitä enää hävetä samalla tavalla kuin ennen. Osa tästä järkytyksestä johtuu hormonitoiminnan äkillisestä muutoksesta, jolle osa naisista on herkempiä. Synnytysmasennus eroaa synnytyksen jälkeisestä alakulosta eli baby bluesista siten, että masennus jatkuu yli kaksi viikkoa ja siihen liittyy vakavampia oireita. Varsinaisesta masennuksesta kärsii arviolta 10–26 % äideistä, ja hyvin monelle, ellei jopa useimmille, masennus tulee täytenä yllätyksenä.

Synnytysmasennukseen sairastunut äiti tuntee itsensä alavireiseksi, elämänilonsa menettäneeksi ja tuskaiseksi. Hänellä saattaa esiintyä pelkotiloja tai pakkoajatuksia, paniikkia, ahdistusta ja kuolemaan liittyviä ajatuksia tai toiveita. Hänen ruokahalunsa voi muuttua selvästi, ja näkyy joko laihtumisena tai lihomisena. Äiti tuntee syyllisyyttä, potee alemmuudentunteesta, saattaa kärsiä muistin heikkenemisestä tai päättäväisyyden puutteesta. Mielihyvän ja elämänilon tunteet ovat poissa, keskittymiskyky on heikko. Unettomuus tai jopa liiallinen nukkuminen ovat yleisiä oireita.

Varsin tarkasti ei vielä tiedetä miksi joku sairastuu, ja toinen ei. Voi olla että sairastumisessa ei ole yhtä yhteistä tekijää, mutta lukuisat tekijät voivat yhdessä aiheuttaa masennuksen. Riskitekijöitä on useita, esimerkiksi aiemmin sairastettu masennus, kumppanin tuen puute (tai kumppanin puute), vaativa vauva, sairas vauva, äidin omat lapsuusajan traumat tai elämäntilanteen huonoksi kokeminen. Nainen kuitenkin voi kärsiä synnytysmasennuksesta vaikka mikään näistä ei pitäisi hänen kohdallaan paikkaansa, ja vaikka mitään erikoista eikä havaittavaa syytä ei olisi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]