Symphonie

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Symphonie-satelliitti 5 pfennigin postimerkissä.

Symphonie oli ranskalais-saksalainen tietoliikennesatelliitti. Niitä valmistettiin kaksi kappeletta 1970-luvun puolivälissä. Hanke merkitsi Länsi-Euroopan ja sitä kautta nykyisen EU:n satelliittitietoliikenteen omavaraisuuden alkua.

Satelliitit olivat sylinterimäisiä ja poikkileikkaukseltaan kuusikulmion muotoisia. Massaltaan noin 230-kiloiset satelliitit olivat spin-stabiloituja. Satelliittien pinta oli katettu aurinkokennoilla ja niissä oli myös avautuvat aurinkopaneelit. Satelliitissa oli kaksi paraboliantennia. Satelliitti pystyi välittämään TV-lähetyksiä Eurooppaan. Satelliittien piti toimia 5 vuotta, mutta ne toimivat 10 vuotta.

Alkuperäinen tarkoitus oli laukaista satelliitit englantilaisevetoisella Europa-kantoraketilla, jonka kehitystyö epäonnistui. Lopulta satelliitit laukaistiin Yhdysvalloista Delta-kantoraketilla. Yhdysvaltain hallitus asetti laukaisuille lukuisia ehtoja, jotka pyrkivät estämään Euroopan oman satelliittitietoliikennetoiminnan alun. Tämä oli laukaiseva tekijä sille, että Ranska päätti aloittaa Ariane 1 -kantoraketin kehittämisen.

  • Symphonie 1 laukaistiin 19. joulukuuta 1974 ja oli aikanaan ensimmäinen länsieurooppalainen tietoliikennesatelliitti. Sen paikka oli 11,5° W.