Sydäntenmurskaaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sydäntenmurskaaja
The Heartbreak Kid
Ohjaaja Elaine May
Käsikirjoittaja Neil Simon
Perustuu Bruce Jay Friedmanin novelliin ”A Change of Plan”
Tuottaja Edgar J. Scherick
Säveltäjä Garry Sherman
Kuvaaja Owen Roizman
Leikkaaja John Carter
Tuotantosuunnittelija Richard Sylbert
Pääosat Charles Grodin, Cybill Shepherd
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Palomar Pictures
Levittäjä 20th Century Studios
Ensi-ilta 1972, Suomessa 1974
Kesto 106 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sydäntenmurskaaja (The Heartbreak Kid) on Elaine Mayn ohjaama romanttinen musta komediaelokuva vuodelta 1972. Neil Simonin tekemä käsikirjoitus perustuu Bruce Jay Friedmanin novelliin ”A Change of Plan”. Elokuvan pääosia esittävät Charles Grodin, Cybill Shepherd, Jeannie Berlin ja Eddie Albert.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori New Yorkin juutalaismies Lenny (Grodin) menee naimisiin Lilan (Berlin, ohjaaja Elaine Mayn tytär) kanssa vanhanaikaisesti ilman avioliittoa edeltävää parempaa tutustumista, seksistä puhumattakaan. Nuoripari lähtee autolla häämatkalle Miami Beachiin, mutta jo matkalla Lennyä alkaa ärsyttää yhä useampi piirre nuorikossaan. Perillä Lila polttaa ihonsa ensimmäisenä päivänä ja jää toipumaan huoneeseen. Lenny kohtaa kiusoittelevan, upean blondin Kelly Corcoranin (Shepherd) ja huomaa rakastuvansa tähän nuoren vaimonsa sijasta. Kelly osoittautuu Minnesotasta kotoisin olevan miljonääriperheen tyttäreksi. Pian Lennyn uuden onnen tiellä tuntuu olevan enää pari pikkuasiaa: hän on juuri mennyt naimisiin, huoneeseen toistuvasti yksin jätetty Lila alkaa hermostua, hän ei ole varma onko Kelly tosissaan romanssin suhteen, ja Kellyn isä (Albert) inhoaa kaikkea Lennyssä.

Peräänantamaton Lenny kuitenkin ottaa eron Lilasta ja matkustaa talviseen Minnesotaan tapaamaan Kellyä. Miljonääri-isä yrittää lahjoa Lennyn 25 tuhannella dollarilla jättämään Kellyn, mutta lopulta vietetään Lennyn ja Kellyn häitä.

Vastaanotto ja jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charles Grodin oli roolistaan ehdolla Golden Globe -palkintoon parhaasta miespääosasta musikaali- tai komediaelokuvassa. Ehdolla olivat myös käsikirjoituksestaan Neil Simon ja naissivuosastaan Jeannie Berlin,[1] jonka New York Film Critics Circle roolista palkitsikin[2].

Vuonna 2002 American Film Institute valitsi Sydäntenmurskaajan sadan kaikkien aikojen hauskimman amerikkalaiselokuvan listalleen.[3] The New York Timesin kriitikot valitsivat se vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[4]

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla sen olevan salakavalasti älykäs komedia, koska se murskaa miehisyyden myyttejä mutta ”täyttää kuin varkain miehisen katseen tavoitteet” Cybill Shepherdin hahmossa.[5]

Uusintaversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Farrellyn veljekset toivat ensi-iltaan uuden version tarinasta nimellä Sekaisin suhteessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heartbreak Kid Golden Globes Database. Viitattu 6.2.2023.
  2. Bergman paras New Yorkin kriitikoiden mielestä. Helsingin Sanomat, 6.1.1973, s. 9. Näköislehti (maksullinen).
  3. 100 Years, 100 Laughs, American Film Institute 2002 (PDF). Viitattu 30.8.2016.
  4. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.
  5. Fränti, Mikael: Kun mies on mies ja ottaa haluamansa Elaine Mayn nasevassa miehuuskokeessa. Helsingin Sanomat, 17.10.1996, s. 47. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Heartbreak Kid (1972 film)