Sydämen syke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sydämen syke tarkoittaa sydämen lyöntien tiheyttä eli sydämenlyöntien määrää aikayksikössä. Syke ilmaistaan yleensä lukuarvona lyöntiä minuutissa ja siitä voidaan käyttää lyhennettä bpm (engl. beats per minute). Syke vaihtelee kehon fyysisten tarpeiden mukaan, kuten hapenoton ja hiilidioksidin poistumisen. Aktiiviteetit, jotka aiheuttavat sykkeen muutoksia ovat liikunta, uni, sairaudet ja lääkeaineet.

Poikkeuksellisen alhainen, korkea tai epäsäännöllinen syke voi viitata sairauteen.

Sykkeen mittaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sykettä voi arvioida helposti mittaamalla pulssia asettamalla sormenpään jonkin ison verisuonen päälle, jolloin pulssi tuntuu sormen päässä. Lääketieteessä ja urheilussa käytettävät sykemittarit mittaavat sykettä sydänsähkökäyrästä (EKG). EKG:llä voidaan mitata myös sykevälivaihtelua.

Leposyke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leposykkeellä (HRrest) tarkoitetaan sydämen sykettä täydellisen levon aikana, mutta kuitenkin hereillä oltaessa. Tyypillinen leposyke aikuisella on 60–80 bpm, mutta 50 ja 60 välillä olevaa leposykettä pidetään vielä täysin normaalina. Parhailla kestävyysurheilijoilla leposyke voi olla jopa alle 30 bpm.

Maksimisyke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maksimisykkeellä (HRmax) tarkoitetaan suurinta sydämen sykettä, jonka henkilö voi saavuttaa urheilusuorituksen aikana ilman vakavia ongelmia. Maksimisykkeessä on yksilöllistä vaihtelua ja se laskee iän myötä. Tarkin tapa mitata maksimisyke on juoksumatolla tai kuntopyörällä tehtävä testi, jossa mitataan sydänsähkökäyrää harjoituksen aikana, ja harjoituksen intensiteettiä kasvatetaan jaksoissa.

Ilman testiä maksimisykettä arvioidaan yleisimmin Haskell & Foxin kaavalla

 HRmax = 220 - ikä

Muita tilastollisiin menetelmiin perustuvia kaavoja on Tanaka, Monahan, & Seals (2001)

 HRmax = 208 − (0.7 × ikä)

ja naisille Martha Gulatin kaava

 HRmax = 206 − (0.88 × ikä)

Sykereservi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sykereservi (HRR) on henkilön maksimisykkeen ja leposykkeen välinen erotus. Jotkut harjoituksen intensiteettiä mittaavat menetelmät perustuvat prosenttiosuuteen sykereservistä, kuten Karvosen kaava.

 HRR = HRmax − HRrest

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sydämen syke.